چرا خداوند مشکلات را برای ما می‌آورد؟

در مواجهه با چالش‌های زندگی، همواره باید به «چرایی» و حکمت هر کاری بیندیشیم. وقتی در مورد مشکلات و شرایط مختلف زندگی سوالاتی مطرح می‌شود، باید ابتدا به شناخت و درک خود از خداوند توجه کنیم. آیا خداوندی که می‌شناسیم، از صفات کمال و بی‌نقص برخوردار است یا خدایی خودساخته را در ذهن خود ساخته‌ایم که امکان نسبت دادن نقص و بدی به او وجود دارد؟

 از خود بپرسید: آیا خدایی که من می‌شناسم، علیم، حکیم، عادل و فاضل است، یا خدایی که قابل انتقاد و عیب‌جویی باشد؟ اگر پاسخ شما خدایی است که در قرآن، عقل و فطرت معرفی شده، پس مشکلات و مصیبت‌ها تنها بخشی از آزمایش‌های زندگی هستند که باید برای عبور از آنها تلاش کنیم. این مشکلات نه برای طغیان، بلکه برای پیشرفت و رسیدن به درجات بالاتر در امتحانات الهی است.

در قرآن کریم نیز به این موضوع اشاره شده است که در زندگی، انسان‌ها به مشکلات مختلفی مانند ترس، گرسنگی و از دست دادن دارایی‌ها مبتلا می‌شوند تا مورد آزمایش قرار گیرند. اما بشارت به کسانی داده شده است که صبر می‌کنند و در برابر مصیبت‌ها ایمان خود را حفظ می‌نمایند:
«وَبَشِّرِ الصَّابِرِینَ»

چرا برخی طغیان می‌کنند؟ طغیانگری، به ویژه در مواجهه با مشکلات، می‌تواند از احساس تکبر و خودبرتربینی ناشی شود. همانطور که خداوند در قرآن فرموده است:
«إِنَّ الْإِنسَانَ لَیَطْغَىٰ * أَنْ رَآهُ اسْتَغْنَىٰ» (العلق، ۶ و ۷)
آدمی وقتی خود را بی‌نیاز و توانگر می‌بیند، به طغیان می‌پردازد.

این طغیان می‌تواند هم در درون انسان، به‌ویژه زمانی که در او غرور و خودخواهی وجود دارد، و هم در بیرون، مانند ظلم و فساد در جامعه، ظهور کند. در این مسیر، فرد به جای پذیرش مشیت الهی، دچار بدگمانی نسبت به خداوند می‌شود.

امتحانات الهی و چگونگی مواجهه با آنها به یاد داشته باشیم که زندگی دنیوی پر از امتحانات است و مشکلات و گرفتاری‌ها نه برای طغیان، بلکه برای رشد و تکامل انسان‌ها هستند. هنگامی که رزق انسان محدود می‌شود یا با مشکلات مالی و اجتماعی روبرو می‌شود، نباید به خداوند بدگمان شد، بلکه باید با ایمان و صبر، به او توکل کرد و به دنبال راه‌حل‌ها و تدابیر مناسب برای عبور از این مشکلات باشیم.

در این میان، رفتار انسان در برابر مشکلات بسیار حائز اهمیت است. کسانی که در برابر مشکلات صبر و استقامت نشان می‌دهند و در دل مصیبت‌ها به یاد خدا هستند، از رحمت و هدایت الهی برخوردار می‌شوند.

«إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ» (البقره، ۱۵۶)

در برخورد با مشکلات و فشارهای زندگی، نباید اجازه داد که وسوسه‌های شیطانی و افکار منفی انسان را از مسیر درست منحرف کنند. بلکه باید با توکل به خدا، تفکر، تعقل و برنامه‌ریزی صحیح، از مشکلات عبور کرد. در عین حال، همگان باید به یاد داشته باشند که خداوند هیچگاه ظالم نیست و تمامی آزمایش‌های زندگی در راستای رشد روحی و عبور از مراحل تکامل انسانی است.

مشارکت و هم‌افزایی در گسترش این مفاهیم برای تمامی مؤمنان ضروری است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.