۳۰ هزار کاربر در داخل ایران به اینترنت استارلینک دسترسی دارند
پیرحسینلو، رییس کمیسیون اینترنت انجمن تجارت الکترونیک:
به دلیل محدودیتها روی اینترنت از ابتدای سال ۲۰۲۴ براساس نمونهگیریهای ما، مشخص شده که بیش از ۳۰ هزار کاربر در داخل ایران به اینترنت استارلینک دسترسی دارند. یکی از بدترین اتفاقهای این ۶ ماه اخیر روند فرسایشی و کند برداشتن فیلترینگ است.
در مقابل این اتفاق نباید این نکته را هم فراموش کرد برخلاف دولت گذشته دولت جدید و وزارت ارتباطات آن، حداقل خودشان میدانند که ادامه روند فعلی تماما ضرر به مردم و کسبوکارهاست.
بررسیهای کارشناسان کمیسیون اینترنت انجمن تجارت الکترونیک تهران نشان میدهد که روند استفاده از اینترنت استارلینک در یکسال گذشته در ایران افزایشی ۲۰ برابری داشته است. یعنی، شهروندان ایرانی در مقابل اینترنت کند، پراختلال و محدود داخلی حاضرند با هزینهای ۷۰۰ تا ۲۰۰۰ دلاری در ماه، اینترنت ماهوارهای را تهیه کنند.
به گزارش خبرآنلاین، چهارمین گزارش کیفیت اینترنت در ایران، توسط کمیسیون اینترنت و زیرساخت انجمن تجارت الکترونیک تهران منتشر شد.
طبق بررسیهایی که در گزارش چهارم کیفیت اینترنت ایران آمده است، تلفنهای همراه ایرانیها بهدلیل استفاده از فیلترشکنهای رایگان به عامل مهمی در آلودگی شبکه تبدیل شدهاند و آلودگی شبکه را بازتولید میکنند!
به نقل از روابط عمومی انجمن تجارت الکترونیک تهران، کاربران ایرانی اختلالهای متفاوتی بهشکل کامل یا مقطعی در دسترسی به اینترنت تجربه کردند. اهمیت این اختلال برای کسبوکارهای ایرانی تا آنجاست که طبق محاسبات کمیسیون اینترنت، اختلال روی http3 معادل خسارت روزانهی ۲میلیاردتومانی در یک شرکت استارتآپی است.
همهی اینها در وضعیتی است که سیاستگذار ایرانی برای اثبات بهبود وضعیت اینترنت کشور به پایگاه دادهی Speedtest استناد میکند. نتیجهی بررسیهای کارشناسان کمیسیون اینترنت در شمارهی زمستان ۱۴۰۳ این گزارش نشان میدهد که بیش از ۷۰درصد دادههای این سامانه به کاربران شهر تهران استناد میکند و بیشتر به اینترنت ثابت مرتبط است. به این ترتیب این سامانه در بسیاری از استانهای کشور بدون داده است یا کمتر از ده دستگاه را بررسی کرده است؛ که نشان میدهد نمیتوان به دادههای این سامانه بهعنوان مرجعی برای سنجش وضعیت سرعت اینترنت ایران اتکا کرد.
با این حال، از جنبههای مثبت عملکرد سیاستگذار در شش ماه گذشته لازم است به مواردی مانند رفع محدودیت تانلهای ارتباطی GRE, IPSEC و… و رفع اختلالات IPv6 اشاره کنیم که قدمهای فنی بزرگی رو به جلو هستند.
اما با این حال وضعیت اینترنت در کشور همچنان بیکیفیت است.
کیفیت اینترنت ایران نسبت به گزارش قبلی در تیر ۱۴۰۳، تفاوت چشمگیری نداشته و همچنان در وضعیت خطرناک است؛ نتیجهی تداوم سیاستهای محدودکنندهی داخلی، تحریمهای یکجانبهی خارجی و مشکلات گسترده در شبکه Access منجر به این شده است که همچنان تجربه کاربری اینترنت در ایران با سه گزارهی کند، پر اختلال (دومین کشور از انتهای جدول بعد از میانمار و اوکراین) و محدود (بعد از چین در جایگاه ۹۹ از ۱۰۰ کشور) توصیف شود.
در مجموع بر اساس گزارش Google Crux کیفیت اینترنت ایران در رتبهی ۹۱ و طبق دادهی ooni در رتبه ۹۹ از ۱۰۰ کشور است. در تجمیع این دو شاخص، ایران در جایگاه ۹۵ از ۱۰۰ کشور ایستاده است.
همچنین در رابطه با اختلالات با وضعیت slow2GDensity که پس از شهریور ۱۴۰۱ افزایش چشمگیر آن را شاهد بودیم، همچنان به نقطه قبلی باز نگشتهایم.