مبتلایان به کبد چرب به این غذاها لب نزنند
کبد وظایف مهم بسیاری در بدن دارد: خون را سم زدایی می کند، اولین جایی است که خون پس از مسیر گوارش به آن می رود و همچنین کبد ترکیبات پروتئین و چربی های بسیار مهمی که بدن برای بقا به آنها نیاز دارد را تولید می کند. از آنجایی که کبد اولین جایی است که مواد مغذی را دریافت می کند و خون نیز پس از گوارش به آنجا می رود، برنامه غذایی می تواند روی سلامت کبد تاثیر گذار باشد.
سطوح بالای قند و انواع خاصی از چربی ها می تواند باعث ساخت چربی های اضافی در کبد شود که باعث آسیب رسیدن به سلامت کبد است. کبد چرب یکی از شایع ترین بیماری های کبدی در سطح جهان است، و بسیاری از افراد به بیماری کبد چرب غیر الکلی دچار هستند. شاخص های خطر برای بیماری کبد چرب عبارتند از چاقی و مشکل سندروم متابولیک. خبر خوب این است که برنامه غذایی و ورزش برای درمان و پیشگیری از کبد چرب غیر الکلی بسیار مهم هستند.
دنبال کردن توصیه های متخصصین درباره برنامه غذایی می تواند بهترین کار برای پیشگیری و درمان کبد چرب باشد.
تحقیقات نشان داده افراد چاقی که به کبد چرب غیر الکلی مبتلا هستند با کاهش ۵ تا ۱۰ درصد از وزن خود می توانند باعث بهبود کبد چرب شوند. اگر به کبد چرب مبتلا هستید قبل از هرگونه تغییر در برنامه غذایی، مصرف دارویی جدید و یا در صورت داشتن سوال با پزشک خود مشورت کنید.
یک رژیم غذایی سالم برای مدیریت بیماری کبد چرب شامل محدود کردن مصرف چربی ها، به ویژه چربی های اشباع بالا از غذاهای زیر است:
- تکه های پرچرب گوشت قرمز
- گوشت های فرآوری شده
- میان وعده های فرآوری شده
- کره
- غذاهای سرخ شده
همچنین باید از غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی قندهای ساده هستند اجتناب کنید:
- آب نبات
- کیک
- کوکی ها
- شیرینی
- نوشابه های گازدار
بهترین غذاها برای کنترل کبد چرب
ایجاد تغییرات در رژیم غذایی برای حمایت از کاهش وزن و کاهش سطح تری گلیسیرید می تواند به بهبود کبد چرب و کاهش خطر آسیب کبدی کمک کند.
قبل از اینکه به یک نمونه برنامه غذایی ۷ روزه کبد چرب بپردازیم، بیایید بهترین و بدترین غذاها را بررسی کنیم.
در اینجا غذاهایی وجود دارد که می توانند به بهبود بیماری کبد چرب کمک کنند و برای درمان این بیماری باید در رژیم غذایی گنجانده شوند:
- اسفناج و سایر سبزیجات برگ دار: پلی فنول های گیاهی موجود در سبزیهای برگدار، مانند اسفناج، ممکن است به بهبود کبد چرب کمک کند و اثرات محافظتی در برابر تشدید آن ایجاد کند.
- لوبیا و حبوبات: لوبیا و حبوبات حاوی منبع غنی نشاسته مقاوم و فیبر هستند که می تواند به بهبود مدیریت قند خون و بهبود سطح تری گلیسیرید کمک کند.
- اسیدهای چرب امگا ۳: چربی های امگا ۳ از ماهی های چرب مانند سالمون، ماهی تن و ساردین می توانند به کاهش التهاب، بهبود کلسترول HDL و کاهش سطح تری گلیسیرید کمک کنند.
- روغن زیتون: تعویض چربی های اشباع شده با چربی های اشباع نشده، مانند چربی های موجود در روغن زیتون، زیتون، آجیل، دانه ها و ماهی های چرب می تواند به بهبود سطح تری گلیسیرید کمک کند. رژیم هایی که بیشتر حاوی این غذاها هستند، مانند رژیم مدیترانه ای، اغلب برای مبتلایان به NAFLD توصیه می شود.
- قهوه: بر اساس یک بررسی در سال ۲۰۲۱ ، لذت بردن از یک فنجان قهوه در صبح ممکن است از شما در برابر NAFLD محافظت کند و خطر عوارض را در افرادی که آن را دارند کاهش دهد. قهوه همچنین ممکن است به کاهش آنزیم های غیر طبیعی کبدی کمک کند و خطر ابتلا به بیماری های کبدی را کاهش دهد.
- غلات کامل: غلات کامل مانند جو، کینوا و نان غلات کامل سرشار از فیبر هستند و می توانند کمک کندد فرد به وزن سالم برسد.
- آجیل: آجیل، به ویژه گردو، منبع غنی از چربی های تک غیراشباع و امگا ۳، فیبر و آنتی اکسیدان ها هستند که ممکن است NAFLD را بهبود بخشد. آجیل همچنین سرشار از پروتئین است و بسیار سیر کننده است که می تواند به افزایش وزن سالم کمک کند.
- توت ها: بر اساس مطالعات تحقیقاتی، انواع توت ها مانند توت فرنگی، بلوبری و شاه توت ممکن است با تعدیل ترکیب میکروبیوتای روده ، فواید ضد NAFLD داشته باشند که اغلب در NAFLD مختل می شود و همچنین دارای مزایای آنتی اکسیدانی، فواید ضد NAFLD داشته باشند.
- سیر: سیر در وعده های غذایی شما ممکن است به کاهش تجمع چربی کبد و همچنین چربی بدن کمک کند و ممکن است به بهبود هر گونه بیماری همراه NAFLD کمک کند.
- زردچوبه: ماده فعال موجود در زردچوبه (کورکومین) می تواند به بهبود سطح آنزیم های کبدی کمک کند که معمولاً در حضور NAFLD افزایش می یابد.
- تخمه آفتابگردان: تخمه آفتابگردان منبع غذایی غنی از ویتامین E است، آنتی اکسیدانی که درمان NAFLD را تسریع می کند، زیرا می تواند به بهبود عملکرد کبد کمک کند.
- آووکادو: آووکادو منبعی غنی از چربیهای تک غیراشباع و فیبر، و همچنین انواع دیگر ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای ضروری است که میتواند به بهبود سطح چربی خون و به طور بالقوه بهبود آسیب کبدی در NAFLD کمک کند.
غذاهایی که مبتلایان به کبد چرب نباید بخورند
در زیر لیستی از غذاهایی که می توانند NAFLD را تشدید کنند آورده شده است:
الکل: الکل به عنوان یک سم توسط کبد پردازش می شود، بنابراین از الکل اجتناب کنید می تواند به جلوگیری از بدتر شدن علائم و آسیب ناشی از NAFLD کمک کند.
نوشیدنی ها و غذاهای شیرین: غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی قند افزوده هستند، مانند نوشابه، آب نبات، و سایر خوراکی های شیرین، می توانند خطر بدتر شدن NAFLD را افزایش دهند، زیرا با افزایش وزن و مقاومت به انسولین مرتبط هستند.
کربوهیدرات های تصفیه شده: مصرف مکرر غذاهای کربوهیدرات تصفیه شده، مانند خوراکی های فرآوری شده، شیرینی ها و غلات شیرین، با افزایش وزن و چاقی مرتبط است.
غذاهای سرخ شده: یکی از دلایل اصلی NAFLD افزایش تری گلیسیرید ناشی از چربی های رژیم غذایی و کربوهیدرات های تصفیه شده است. تعویض چربی های اشباع شده از غذاهای سرخ شده یا چرب به چربی های غیراشباع از منابع گیاهی می تواند سطح تری گلیسیرید و سلامت کبد را بهبود بخشد.
گوشت قرمز: گوشت قرمز در مقایسه با سایر منابع پروتئینی مانند ماهی، چربی اشباع بیشتری دارد. مصرف بیش از حد گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده می تواند پیشرفت NAFLD را بدتر کند.
نمک زیاد: بر اساس یک بررسی سیستماتیک در سال ۲۰۲۳، کسانی که مقدار بیشتری سدیم در رژیم غذایی خود مصرف می کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به NAFLD هستند.
مواد غذایی با مواد نگهدارنده زیاد: غذاهایی که حاوی مواد نگهدارنده بیش از حد هستند احتمالاً مواد غذایی بسیار فرآوری شده هستند که می توانند باعث شروع یا تشدید NAFLD و چاقی شوند.