۹ ⁧بانک⁩ دولت ⁧رئیسی⁩ مبلغ ۱۵۱ هزارمیلیارد تومان به خودشان وام دادند!

بین بانک‌هایی که در لیست اخیر بانک مرکزی آورده شده، بانک آینده بزرگ‌ترین ابربدهکار بانکی است که میزان بدهی زیرمجموعه‌های این بانک به خودش ۸۷ هزار و ۴۴۸ میلیارد تومان اعلام شده است و در بین زیرمجموعه‌ها، ایران‌مال با ۵۵ هزار میلیارد تومان وامی که از بانک آینده گرفته، بدهکارترین مجموعه به نظام بانکی محسوب می‌شود.

بانک‌های کشور که وام دادن به خودشان را پیشتر در سابقه داشتند حالا تبدیل به ابربدهکار بانکی شده‌اند و در بین بدهکاران، بیشترین معوقات را از آنِ خود کرده‌اند. براساس آخرین لیست منتشرشده در بانک مرکزی، ۹ بانک کشور ۱۵۱ هزار و ۲۱۰ میلیارد تومان به زیرمجموعه‌های متعلق به خود تسهیلات پرداخت کرده‌اند. این عدد تنها از بین ۱۲ بانک و مؤسسه اعتباری که اطلاعات‌شان منتشر شده استخراج شده و اطلاعات ۲۳ بانک و مؤسسه اعتباری دیگر در دسترس نیست.

بین بانک‌هایی که در لیست اخیر بانک مرکزی آورده شده، بانک آینده بزرگ‌ترین ابربدهکار بانکی است که میزان بدهی زیرمجموعه‌های این بانک به خودش ۸۷ هزار و ۴۴۸ میلیارد تومان اعلام شده است و در بین زیرمجموعه‌ها، ایران‌مال با ۵۵ هزار میلیارد تومان وامی که از بانک آینده گرفته، بدهکارترین مجموعه به نظام بانکی محسوب می‌شود.

روزی که بانک تات منحل شد، محمود بهمنی، رئیس کل وقت بانک مرکزی در هامش نامه‌ای که به تخلفات این بانک پرداخته بود، خطاب به قائم‌مقام وقت بانک مرکزی نوشت: «گزارش بسیار اسفبار است. مگر می‌شود منابع بانک را که متعلق به مردم است، به طرق مختلف مورد سو‌ءاستفاده قرار داد؟

مگر می‌شود به شرکت‌های وابسته و سهامداران دیگر تسهیلات پرداخت کرد، مگر می‌شود ذی‌نفع واحد را مورد توجه قرار نداد؟ و بیش از سرمایه (آورده سهامداران) به اشکال مختلف از بانک خارج کرد یا سپرده‌گذاری نزد مؤسسه دیگر کرد که آن‌ها به شرکت وابسته تسهیلات بدهند؟»

بانک تات به دلیل سوءاستفاده از منابع بانک و پرداخت تسهیلات به شرکت‌های وابسته منحل شد و به‌جای آن، بانک آینده‌ای پدید آمد که امروز ۸۷ هزار میلیارد تومان به زیرمجموعه خود وام می‌دهد و این واقعیت به‌طور آشکارا از سوی مقام عالی نظارت بر بانک‌ها اعلام می‌شود، ولی هیچ تصمیمی برای برخورد یا اصلاح وضعیت گرفته نمی‌شود.

از روزی که احمدی‌نژاد تهدید می‌کرد نام دانه‌درشت‌ها را از جیب کت خود بیرون می‌آورد، بیش از یک دهه گذشته است. امروز نام دانه‌درشت‌ها دیگر پنهان نیست و به‌طور رسمی اعلام می‌شود، اما گویی تخلفات بانکی دیگر مانند گذشته قبح نداشته و انگیزه‌ای برای برخورد با متخلفان وجود ندارد.

بانک‌های بدهکار به خودشان

بانک پارسیان: بانک پارسیان در مجموع ۸۶ هزار و ۵۵۹ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده و میزان تسهیلات غیرجاری این بانک ۳ هزار و ۹۰۷ میلیارد تومان گزارش شده است. این بانک یک‌هزار و ۸۳۹ میلیارد تومان به ستاد اجرایی فرمان امام و سازمان اموال و املاک ستاد فرمان اجرایی امام تسهیلات پرداخت کرده است. میزان معوقات ستاد ۲۸ میلیارد تومان قید شده است. همچنین شرکت سرمایه‌گذاری پارسیان، کارگزاری پارسیان، لیزینگ پارسیان، تجارت الکترونیک پارسیان کیش، صنایع فولاد صبح پارسیان در مجموع ۹۵۲ میلیارد تومان از این بانک تسهیلات دریافت کرده‌اند.

اقتصاد نوین: لیست اعلامی بانک مرکزی نشان می‌دهد بانک اقتصاد نوین یک‌هزار و ۶۱۲ میلیارد تومان تسهیلات به زیرمجموعه‌های خود پرداخت کرده است. این مبلغ به سه مجموعه مرتبط با این بانک یعنی لیزینگ اقتصادنوین، سرمایه‌گذاری عمران و توسعه پایدار ایرانیان و شرکت خدمات ارزی و صرافی بانک اقتصاد نوین پرداخت شده است. به جز لیزینگ اقتصاد نوین که نرخ سود ۲۳ درصد در نظر گرفته شده برای مابقی ردیف‌های پرداخت شده سود صفر درصد قید شده است.

بانک شهر: بانک شهر ۲۶ هزار و ۶۹۴ میلیارد تومان به زیرمجموعه‌های خود تسهیلات پرداخت کرده است. گروه مالی شهر، گروه توسعه صنایع و معادن شهر، صرافی شهر، راهبرد هوشمند شهر، شرکت تامین سرمایه تمدن، توسعه و نوآوری شهر، لیزینگ شهر، ساختمان عمران شهر پایدار، سرمایه‌گذاری شهر آتیه، مسکن و ساختمان جهان، نوسازان شهر تهران و شهرداری‌های شیراز، مشهد، تهران، کرج، اصفهان و قم زیرمجموعه‌های این بانک هستند که تسهیلات دریافت کرده‌اند.

نرخ سود تسهیلاتی که به شهرداری‌ها پرداخت شده عمدتاً ۷ درصد بوده و برای شهرداری قم هیچ نرخ سودی نوشته نشده است. برخی از مجموعه‌ها نیز مثل صرافی شهر، راهبرد هوشمند شهر، گروه مالی شهر و… نرخ سود صفر درصد داشته‌اند. بانک شهر در مجموع ۶ هزار و ۷۷۸ میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری دارد. این بانک به دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تسهیلات پرداخت کرده است. ۹۸ میلیارد تومان به باشگاه فرهنگی ورزشی استقلال و ۶۲ میلیارد تومان به باشگاه فرهنگی ورزشی پرسپولیس.

مؤسسه اعتباری ملل: مؤسسه اعتباری ملل که در لیست اعلامی بانک مرکزی وجود دارد ۲۷ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان به زیرمجموعه‌های خود تسهیلات داده است. گروه توسعه اقتصاد ملل، نیروگاه خیام نیشابوری، لیزینگ توسعه صنعت و تجارت توس، گروه ساختمانی عمران تکلار، گسترش عمران ملل، گروه هتل‌های ویستاتوس ملل، فرش ایران، ارزیاب سرمایه توس، گروه مالی ملل، توسعه توس‌بان امین، کارگزاری ملل، اختصاصی بازارگردانی ملل، صندوق سرمایه‌گذاری بازارگردانی نوین پیشرو، تامین سرمایه کاردان، تجارت الکترونیک و فناوری اطلاعات ملل، عمران نوین توس جاودان، تامین سرمایه نوین و خدمات ارزی و صرافی ملل شرکت‌های وابسته به مؤسسه ملل است که از تسهیلات این مؤسسه استفاده کرده‌اند. اخیراً مؤسسه ملل تبلیغات قابل‌توجهی در صداوسیما دارد که مردم را تشویق به تعامل مالی با این مؤسسه می‌کند.

مؤسسه اعتباری ملل در لیست اعلامی اسفندماه در مجموع ۲۶۳۳ میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری دارد. نقی امیدوارحقیقی، ابوالقاسم سنگکی، حسین امینی‌مقدم‌فدافن، حسین ره‌باریان، محسن خوشرو و مصطفی خدابخش افراد حقیقی هستند که نام‌شان به‌عنوان بدهکاران بزرگ ملل نوشته شده است.

بانک دی: بانک دی نیز ۶ هزار و ۵۷۲ میلیارد تومان به زیرمجموعه‌های خود یعنی کارگزاری بانک دی، شرکت تولید نیروی برق دماوند، بیمه دی، گروه مالی دی، خدمات ارزی و صرافی دی، لیزینگ دی پرداخت کرده است. جالب اینکه نرخ سود و کارمزد این تسهیلات صفر درج شده است.

بانک کشاورزی: بانک کشاورزی ۵۲۹ میلیارد تومان به زیرمجموعه خود با عنوان توسعه و عمران اراضی کشاورزی تسهیلات پرداخت کرده که نرخ سود‌های متفاوت از صفر تا ۲۳ درصد برای ردیف‌های پرداخت‌شده در نظر گرفته است. این بانک همچنین ۹ هزار و ۲۷۰ میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری دارد.

شرکت سهامی پشتیبانی امور دام با ۱۸۴ میلیارد تومان، اتحادیه مرکزی تعاونی‌های روستایی و کشاورزی با ۳۵۱ میلیارد تومان، شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران با ۴ هزار و ۷۴ میلیارد تومان و مسکن کارکنان شرکت مخابرات با ۱۴۵۰ میلیارد تومان جزو بدهکاران این بانک هستند. بدهکاران حقیقی بانک کشاورزی نیز امین مهدی با ۲۰۵ میلیارد تومان و محمدمهدی مقدم‌منفرد با ۵۴۳ میلیارد تومان ذکر شده‌اند.

بانک تجارت: بانک تجارت و صادرات هر دو تسهیلات کلانی بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان پرداخت کرده‌اند. بانک صادرات در مجموع ۲۳۱ هزار و ۱۴۹ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده که از این مقدار ۴۹ هزار و ۵۱۲ میلیارد تومان معوق شده است. بانک تجارت، اما از ۲۱۳ هزار و ۴۲۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداختی، یک هزار و ۲۱۵ میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری دارد.

بانک مسکن: بانک مسکن نیز گرچه بین ۱۲ بانک اعلامی آورده شده، اما در لیست تسهیلات پرداختی این بانک عبارت «فاقد اطلاعات می‌باشد» قید شده است. اما در لیست تسهیلات غیرجاری رقم ۵ هزار و ۹۷ میلیارد تومان گزارش شده است. برخی بدهکاران این بانک نیز شرکت بیژه آسیا (بهروز) با ۸۹ میلیارد تومان، شرکت سامان پیشرو کرمانشاه مدلل با ۴۲۶ میلیارد تومان، مرتضی صدفی با ۱۴۷ میلیارد تومان و مؤسسه دارالقرآن الکریم استان اردبیل با ۱۶۴ میلیارد تومان آورده شده است.

بانک گردشگری: بانک گردشگری در آخرین لیست اعلامی ۱۲ هزار و ۶۶۷ میلیارد تومان تسهیلات به بدهکاران پرداخت کرده است که از این مبلغ ۲ هزار و ۸۷ میلیارد تومان معوق شده است. فروشگاه زنجیره‌ای محسن با ۱۴۱ میلیارد تومان و فروشگاه زنجیره‌ای رفاه با ۱۴۰ میلیارد تومان جزو بدهکاران این بانک عنوان شده‌اند.

بانک توسعه تعاون و پست بانک: در لیست بانک مرکزی نام بانک توسعه تعاون و پست‌بانک هم وجود دارد، اما تسهیلات پرداختی پست بانک به اشخاص مرتبط صفر درج شده و در لیست بانک توسعه تعاون نیز این عبارت نوشته شده است: «این بانک فاقد تسهیلات و تعهدات مرتبط بالای ۵۰۰ میلیارد ریال می‌باشد.» بانک توسعه تعاون در مجموع سه میلیارد و ۲۶۶ میلیون تومان تسهیلات غیرجاری دارد و پست‌بانک نیز یک هزار و ۷۹ میلیارد تومان تسهیلات به بدهکاران پرداخت کرده که از این مبلغ ۸۳۱ میلیارد تومان معوق شده است. شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران با ۵۰۰ میلیارد تومان جزو بدهکاران پست‌بانک است.

ایران و ونزوئلا: بانک مشترک ایران و ونزوئلا گرچه بین ۱۲ بانک اعلامی آورده شده، اما در لیست تسهیلات پرداختی و چه در لیست تسهیلات به شرکت‌های وابسته این بانک عبارت «فاقد اطلاعات می‌باشد» قید شده است.

*لازم به توضیح است تمامی اسامی ذکر شده در این گزارش در لیست اعلامی بانک مرکزی آورده شده و روی سایت بانک مرکزی موجود است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.