اثرات جنگ غزه بر بازار نفت و زنگ خطر برای اسرائیل
افزایش تنش ها میان اسرائیل و حماس، تل آویو را در حوزه صادرات انرژی در موضع ضعف قرار داده، در همین راستا با آغاز تنش در سرزمین های اشغالی، صادرات گاز اسرائیل به مصر که تا هفته گذشته روزانه ۸۰۰ میلیون فوت مکعب بود، به دلیل توقف تولید در سکوی «تمار» با کاهش قابل توجهی به حدود ۶۵۰ میلیون فوت مکعب در روز رسیده است.
ترکش های جنگ غزه و اسرائیل
ناظران مدعی اند، اتحادیه اروپا که ظاهرا از ذخایر کامل گاز طبیعی برخوردار است، آنقدر که به نظر می رسد رویکردی مدبرانه ندارد. اما امروز با تشدید تنش ها در خاورمیانه، ثبات این ذخایر به خطر افتاده است.
آنگونه که مدرن دیپلماسی نوشته، اروپا در عرضه دچار اختلال های قابل توجهی شده ، بالاخص پس از کاهش قابل توجه محموله های گاز از روسیه در سال ۲۰۲۲ که منجر به افزایش بی سابقه قیمت شد. گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی در این باره تصویری محتاطانه نشان میدهد: در حالی که تاسیسات ذخیرهسازی اروپا تقریباً پر هستند و حدود ۱۰۰ میلیارد متر مکعب یا ۳۳ درصد از مصرف کشورهای اتحادیه را تشکیل میدهند، هیچ تضمینی برای ثبات قیمتها در روزهای آینده ارائه نمیکند، به ویژه اگر زمستان سخت تر شود.
شرایط استرالیا این سناریو را پیچیده تر می کند. اعتصاب کارگران در سایتهای کلیدی تولید گاز شورون، بهویژه پروژههای «گورگون» و «وتستون» که به طور مشترک بیش از ۵ درصد از ظرفیت تولید گاز طبیعی مایع جهانی را تشکیل میدهند، ثبات جهانی بازار سوخت آبی را تهدید میکند. توقف بالقوه در چنین سهم قابل توجهی بر قیمت جهانی گاز طبیعی مایع تاثیر می گذارد و منجر به نوسانات قیمت در اروپا می شود. نقش اسرائیل در این معادله گازی در حال تحول، محوری است. اسرائیل طی دو دهه گذشته از واردکننده گاز به صادرکننده، با دستور توقف تولید گاز طبیعی در سکوی “تامار” در میانه درگیری ها، در معرض تهدید قرار گرفته است.
تجزیه و تحلیل اخیر گلدمن ساکس به سان نشان می دهد که قیمت گاز اروپا روند صعودی داشته ، به ویژه به دلیل نگرانی ها در مورد مدت زمان اختلال در تولید گاز و پیامدهای ژئوپلیتیکی درگیری های خاورمیانه.بخش گاز اسرائیل، غنی از اکتشافات اخیر و سرمایه گذاری های خارجی قابل توجه، به ویژه سهام چند میلیارد دلاری شورون در میادین گازی فراساحلی، در یک دوراهی قرار دارد.
ناظران می گویند با آغاز تنش در سرزمین های اشغالی، صادرات گاز اسرائیل به مصر که تا هفته گذشته روزانه ۸۰۰ میلیون فوت مکعب بود، به دلیل توقف تولید در سکوی «تمار» با کاهش قابل توجهی به حدود ۶۵۰ میلیون فوت مکعب در روز رسیده است. در حالی که فعل و انفعال های اکتشافی اسرائیل چشم انداز انرژی این بازیگر را متحول کرده، اما این گزاره به طور غیرمستقیم عرضه گاز اروپا را نیز تقویت کرده ، به خصوص به این دلیل که قاره سبز در جستجوی جایگزین هایی برای گاز روسیه است.