سفر پهپادها و موشک‌های ایرانی در جهان

این روزها وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران همزمان در دو نمایشگاه نظامی در کشورهای بلاروس و مالزی حضور پیدا کرده و انواع محصولات و دستاوردهای تولیدشده توسط متخصصان دفاعی کشورمان را به نمایش گذاشته است.

۱۳ فروردین ماه امسال نیز این وزارتخانه با حضور در نمایشگاه دفاعی برزیل برای نخستین مرتبه در یک نمایشگاه نظامی در منطقه آمریکای جنوبی حضور پیدا کرد، دو هفته بعد از حضور در نمایشگاه دفاعی برزیل هم با نمایش پررنگ پهپادهای انتحاری تولید ایران در نمایشگاه دفاعی بغداد حضور پیدا کرد.

وزارت دفاع کشورمان تا کنون درحالی که تنها حدود دو ماه از سال ۱۴۰۴ می‌گذرد در ۴ نمایشگاه دفاعی حضور پیدا کرده است که تنوع کشورهای برگزارکننده و موقعیت جغرافیایی آنها نکته‌ای مهم و جالب توجه است.

غرفه ایران در نمایشگاه دفاعی MILEX-2025 بلاروس
در تصویر بمب هواپرتاب قائم و موشک هوابه‌سطح قائم‌ـ‌۱۱۴، پهپادهای شناسایی ـ رزمی و انتحاری شامل مهاجرـ۶، مهاجرـ۱۰، و مهمات پرسه‌زن رعد مشخص هستند

سال گذشته نیز وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در نمایشگاه‌های دفاعی،‌ بغداد،‌ پاکستان،‌ روسیه، ویتنام، مالزی  و قطر شرکت کرده بود. در جریان نمایشگاه‌های سال گذشته برای نخستین مرتبه پهپاد شاهد۱۴۹ در نمایشگاه دفاعی قطر به نمایش درآمد که مورد توجه بسیاری از کارشناسان قرار گرفت
نمایش پهپاد شاهد۱۴۹ یا همان غزه در نمایشگاه دفاعی قطر

در نمایشگاه دفاعی ویتنام نیز سردار مهدی فرحی معاون صنعتی وزارت دفاع با وزیر امنیت عمومی این کشور دیدار و درباره راهکارهای گسترش روابط دوجانبه دفاعی و امنیتی گفتگو کرد.

این وزارتخانه که در سال‌های گذشته عمدتاً در نمایشگاه‌های دفاعی کشورهای منطقه و همسایه ایران حضور پیدا می‌کرد هم‌اکنون در نمایشگاه‌های دفاعی کشورهای جنوب شرق آسیا و حتی کشورهای آمریکای جنوبی نیز حضور پیدا می‌کند که این امر نشان‌دهنده گسترش دیپلماسی دفاعی این وزارتخانه با کشورهای مختلف جهان است.

افزایش حضور وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در نمایشگاه‌های دفاعی بین‌المللی و رشد صادرات دفاعی کشورمان نشان می‌دهد صنایع دفاعی ایران طی سال‌های اخیر به توان قابل‌توجهی در حوزه طراحی و تولید انواع تسلیحات و محصولات مرتبط دست پیدا کرده است که علاوه بر تأمین نیاز داخلی قادر به تأمین نیاز خارجی و صادرات نیز است.

ردیفکشورزمان برگزاری
۱بلاروسخرداد ۱۴۰۴
۲مالزیخرداد ۱۴۰۴
۳عراقفروردین ۱۴۰۴
۴برزیلفروردین ۱۴۰۴
۵پاکستانآبان ۱۴۰۳
۶روسیهمرداد ۱۴۰۳
۷مالزیاردیبهشت ۱۴۰۳
۸عراقاردیبهشت ۱۴۰۳
۹قطرفروردین ۱۴۰۳

علاوه بر این رشد فزاینده دیپلماسی دفاعی در سال‌های اخیر و ایجاد ارتباط دوستانه با سایر کشورها به‌خصوص کشورهای همسایه و کشورهای قاره‌های آفریقا و آمریکای جنوبی نیز از جمله عوامل اساسی در رشد صادرات و حضور وزارت دفاع در عرصه‌های بین‌المللی شده است.

دوران دفاع مقدس و نیاز کشور به مهمات و تسلیحات موجب شد صنایع دفاعی کشورمان که پیش از انقلاب اسلامی تنها قادر به تولید تسلیحات و مهمات کالیبرکوچک و برخی تسلیحات ضدزره مانند موشک تاو آن هم تحت لیسانس کشورهای سازنده بود، به‌سرعت رشد کند و به‌خصوص پس از پایان دفاع مقدس وارد عرصه‌هایی شد که تا قبل از آن هیچ صنعتی در کشور وارد آن نشده بود و بعضی از آنها در اختیار چند کشور معدود در جهان بود.


نمایش سامانه‌های پدافند هوایی آرمان، ۹دی و موشک بالستیک فتح۳۶۰ در نمایشگاه دفاعی LAAD-2025 آمریکای جنوبی

پیشرفت‌های صنعت دفاعی کشور در حالی رخ داده است که این صنعت جزو اولین بخش‌های تحریم‌شده از همان آغازین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی بود اما حالا پس از گذشت حدود ۴ دهه از پایان دفاع مقدس صنایع نظامی کشورمان که کار خود را با تعمیر و نگهداری تجهیزات اساسی آغاز کرده بود، کم‌کم وارد روند مهندسی معکوس و پس از آن وارد حوزه تولید فناوری و تجهیزات جدید نظامی شد.

حال صنایع دفاعی کشورمان توانسته است علاوه بر آنکه متناسب با تهدیدات روز تجهیزات و تسلیحات مورد نیاز نیروهای مسلح را تأمین کند،‌ وارد بازارهای جهانی شود و محصولات نظامی ایرانی را نیز ـ که به‌دلیل قیمت مناسب‌تر نسبت به نمونه خارجی به‌صرفه‌تر هستند ـ در بازارهای جهانی ارائه کند و در برخی حوزه‌ها مانند حوزه پهپادی دارای مزیت رقابتی نیز بشود
نمایش موشک‌های بالستیک آرمان و زلزال در نمایشگاه نظامی آرمی‌ـ‌‌۲۰۲۴ روسیه

یکی دیگر از مزیت‌هایی که محصولات صنایع دفاعی کشورمان دارند آن است که عمده آنها در میادین واقعی نبرد مورد استفاده قرار گرفته و توانمندی آنها به اثبات رسیده است، از جمله این محصولات می‌توان به انواع پهپادهای ایرانی مانند مهاجر۶، پهپادهای سری ابابیل و پهپاد شاهد۱۳۶ اشاره کرد که توانمندی خود را در عرصه نبردهای گوناگون به اثبات رسانده و دارای شهرت جهانی شده‌اند.

حال کشوری که روزی صرفاً واردکننده تجهیزات و فناوری نظامی بود، به حدی از توانمندی رسیده است که علاوه بر تأمین نیازمندی‌های خود متناسب با نیازهای روز،‌ قادر به صادرات محصولات نظامی نیز شده است و توانسته است صادرات خود را نسبت به گذشته سه برابر کند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.