وزیر آموزش و پرورش گفت: سکوی استعدادیابی برای دانشآموزان نگذاشتیم. چرا که هر دانشآموز در هر موقعیتی یک نسخه دارد و اگر تفاوت فردی را ندانیم با دانشآموز نمیتوانیم برخورد داشته باشیم.
یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش در گردهمایی گرامیداشت سالروز تأسیس نهاد امور تربیتی که امروز در تالار وحدت برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد شهدا به ویژه شهدای امور تربیتی، به حضور در محضر رهبر انقلاب در ۱۵ آذر و سخنان مقام معظم رهبری درباره نگرانیها نسبت به امور تربیتی اشاره کرد و گفت: افتخار ما آموزش و پرورشیها این است که اگر قوه قضائیه قوام یافت، قلهاش شهید بهشتی که معلم بود یا دولت مردمی، شهید رجایی بود که معلم بود و همه مربی بودند. همچنین شهید باهنر وزیر آموزش و پرورش، در مدرسه خوب کار کرده بود.
وی در همه دنیا بستر اعمال حکمرانی اجتماعی، آموزش و پرورش بوده است، ادامه داد: بعد از انقلاب اسلامی نیز باید نیرو برای آموزش و پرورش تربیت میشد که مربیان جهادی شکل گرفتند. به دلیل شرایط حاکم در آن دوره و جریانات فکری مختلف و لزوم آموزش صحیح به افراد، مربیان آن دوره میتوانند توحید را خوب درس دهند و در آن زمان کتابهای اثبات وجود خدا خیلی خوب باب شد.
نوری با بیان اینکه بعد از دوران دفاع مقدس، فضای آموزش و پرورش کم کم به سمت حذف امور تربیتی رفت، گفت: مربی امور تربیتی نقش تنظیمگر دارد البته بنده خود را مکلف کردم که دو واحد درس دهم؛ در هر حال یک تعداد تحقیق انجام شد و باعث شد به گونهای ناکارآمدی امور تربیتی مطرح شود که حذف امور تربیتی از سال ۷۸ شروع شد. سال ۷۹ اوجش بود و سال ۸۰ به بهانه تعمیم حذف شد.
وی اضافه کرد: ضعفهای زیادی داریم که یکی از آنها عدم اجرای سند تحول است چون گفتمان رایج نشده است. اگر در یک مدرسه یک کار تحولی انجام میشود، می تواند مدرسه تحولی در راستای سند تحول شود. اما ما میخواهیم از ستاد شروع کنیم که به منطقه نمی رسد چه برسد به مدرسه برسد.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه در حال تدوین الگوی مفهومی سند تحول هستیم، افزود: ۴۰ هزار پرسنل ستادی و ۹۴۰ هزار پرسنل مدرسه ای داریم که وقتی برنامهریزی میشود برای ۴۰ هزار نفر پرسنل اداری هم نیست بلکه فقط بین ۱۰ هزار نفر میچرخد.
وی با اشاره به اینکه نفر اول مسابقات قران، نفر اول مسابقات قرآن دانشآموزی بود که کار آموزش و پرورش و مربیان تربیتی است، اظهار کرد: چند کار بر عهده معاونت پرورشی بود. به عنوان مثال سکوی استعدادیابی برای دانشآموزان نگذاشتیم. چرا که هر دانشآموز در هر موقعیتی یک نسخه دارد و اگر تفاوت فردی را ندانیم با دانشآموز نمیتوانیم برخورد داشته باشیم. همچنین در نهاد آموزش و پرورش خانواده کلا فراموش شده است و گهگاهی به اولیا اجازه دخالت نمیدهیم البته باید توانمند شوند و ورود کنند. ولی در هر حال اگر مدرسه با خانواده ارتباط نداشته باشد به جایی نمیرسد.
نوری با بیان اینکه مشکل دیگر این است که به دانشآموز هم باور نداریم، افزود: دانشآموزان در زیست بوم جدید تواناییهای بسیاری دارند و اگر ابراز وجود نداشته باشند در جاهای دیگر مثل بازیها، تواناییهای خود را تخلیه میکنند. در جلسه شورای معاونان از نسل زد صحبت شد که گفتیم دوره زد تمام شده، است و الان دوره آلفاست؛ ایراد ما این است که دانشآموز را برای امروز تربیت میکنیم.
وی با بیان اینکه در وزارتخانه باید سند تحول را مدرسهای کنیم و ارزشیابی را ۶ ساحته کنیم و به جای سوابق تحصیلی شناسنامه رشد تربیتی دانشآموز را برای کنکور بفرستیم، گفت: کارنامه دانشآموز باید بیانگر رشد ۶ ساحت امور تربیتی باشد؛ همچنین جای سکوی استعدادیابی در معاونت پرورشی است.
وزیر آموزش و پرورش با تأکید بر تلفیق برنامه درسی با برنامه های پرورشی، اظهار کرد: برنامه درسی تلفیقی در دنیا مرسوم است و در سند تحول هم تأکید شده است. این کارهایی است که باید در ستاد انجام دهیم؛ موضوع بعدی توانمندسازی نیروی انسانی است. مربیان از یکدیگر آموزش میبینند. بنده در آن دوره که پرورشی بودم دیدم مربی باید خطاطی یاد بگیرد یاد گرفتیم. دیدم مربی باید نمایشنامه نویسی یاد بگیرد، یاد گرفتم و سعی کردیم دروس را حداقل ۲ ساعت درس دهیم تا درسها را بدانیم.
وی تصریح کرد: مربی شخصیتی واقعا مقدس است. کار نیز پیچیده شده است چون دانشآموزان پیچیده شدند و ممکن است خانواده و جامعه همراهی نکند و هنر ما باید همراهی گرفتن و همگرایی ایجاد کردن باشد.
نوری با اشاره به تحریم، گفت: به رغم تحریمها، برنامههای پرورشی، اردوها، مسابقات، راهپیمایی ۲۲ بهمن، ۱۳ آبان، اعتکاف و جشنهای تکلیف برگزار میشود. باید از مشارکت همه بخشها به ویژه دانشآموزان بهره برد؛ الان دانشآموزان گروههای خیریه را ندارند. خوشحالیم دانشآموزان گروههای جهادی دارند اما باید مشارکت فعال شود.
وزیر آموزش و پرورش بیان اینکه۲۶ ماه دوره کرونا تعطیل بودیم کسی از بیرونیها نگفت که این بچهها از بعد تربیتی و روانی آسیب میبینند، اظهار کرد: با توجه به تأکیدات رهبر معظم انقلاب نسخه احیای امور تربیتی را به اشتراک میگذاریم و درخواست داریم همه نظر دهند.
وزیر آموزش و پرورش گفت: امسال در بودجه، ردیفی تحت عنوان سند تحول گذاشته شده است.