چرا در تشییع جنازه نباید حرف زد؟
حضرت آیت الله جوادی آملی در توصیه ای مهم، بر لزوم حفظ سکوت در تشییع جنازه تاکید کردند. ایشان دلیل این سکوت در تشییع جنازه را تضرع و ناله میت برای استمداد عنوان نمودند و به اهمیت توجه به معاد و حال متوفی در این لحظات اشاره کردند.

حضرت آیت الله جوادی آملی، از مراجع عظام تقلید، در نوشتاری با محوریت توجه به معاد و آداب حضور در قبرستان، بر اهمیت رعایت سکوت در تشییع جنازه تاکید ویژهای داشتند. ایشان دلیل این توصیه را وضعیت خاص متوفی و نیاز او به ذکر و توجه در آن لحظات حساس عنوان کردند.
این مرجع تقلید تصریح کردند: «اینکه میگویند در تشییع جنازه حرف نزنید به کسی سلام نکنید، بگذارید او ذکرش را بگوید؛ برای اینکه شما نمیدانید این شخصی را که دارند تشییع میکنند او چطور تضرع و ناله میکند که مرا دریابید.» این توجه به حال متوفی و تضرع او، باعث میشود که فرد هرگز به فکر صحبت کردن در مراسم تشییع جنازه نیفتد.
حضرت آیت الله جوادی آملی با اشاره به اینکه حتی سلام کردن در تشییع جنازه مکروه است، افزودند که صحبت کردن نیز به طریق اولی همین حکم را دارد. ایشان در توضیح این کراهت فرمودند: «البته این کراهت «اقل ثواباً» است، یعنی بگذارید او ذکرش را بگوید، او حالش را داشته باشد. او بداند که مسافر را به کجا تحویل میدهند.»
این تاکید بر سکوت در تشییع جنازه و پرهیز از گفتگو، فرصتی برای تفکر در باب معاد، قبرستان و سرنوشت انسان پس از مرگ فراهم میآورد و به تشییعکنندگان کمک میکند تا از این موقعیت برای عبرتآموزی و توجه به آخرت بهرهمند شوند. رعایت این آداب، احترام به متوفی و توجه به وضعیت روحانی او تلقی میشود.