رازهای معنوی بعد از نماز که زندگی شما را دگرگون میکند!
این تعقیبات، تنها یک سری الفاظ نیستند؛ بلکه اسلحههای معنوی برای مقابله با سختیهای دنیا و آخرت هستند! از امروز، نماز صبحتان را با این اذکار کامل کنید و شاهد معجزههای الهی در زندگیتان باشید.

تعقیبات نماز به مجموعه ادعیه، اذکاری گفته می شود انسان بعد از نمازهای یومیه به جا می آورد،در این مطلب کامل و کاربردی تعقیبات نماز صبح ، ظهر ، عصر و مغرب را بخوانید.
تعقیبات نماز صبح مجموعهای از دعاها، اذکار و اعمال مستحبی است که پس از اتمام نماز صبح خوانده میشوند و فضیلت بسیاری دارند.
بعد از پایان نماز صبح، باید تسبیحات حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را گفت، تسبیحات حضرت زهرا (س)شامل ۳۴ مرتبه «الله اکبر»، ۳۳ مرتبه «الحمدلله» و ۳۳ مرتبه «سبحان الله» است.
بعد از پایان نماز صبح و گفتن تسبیحات حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها ده مرتبه این دعا را که مخصوص به تعقیب نماز صبح است باید خواند:
«لا إِلَهَ إِلّا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَرِیکَ لَهُ، لَهُ الْمُلْکُ وَ لَهُ الْحَمْدُ، یُحْیِی وَ یُمِیتُ، وَ یُمِیتُ وَ یُحْیِی، وَ هُوَ حَیٌّ لا یَمُوتُ بِیَدِهِ الْخَیْرُ وَ هُوَ عَلَى کُلِّ شَیْ ءٍ قَدِیرٌ.»
معبودی جز الله نیست که یگانه است و شریک ندارد، ملک و سلطنت و ستایش از آن اوست، زنده می کند و می میراند و زنده می کند، و او خود زنده ای است که هرگز نمیرد، همه خیرها بدست اوست، و او بر هر چیزی تواناست.( مفتاح الجنان، صفحه ۱۱۰)
• استغفار:طلب آمرزش از خداوند متعال
شیخ صدوق رحمه الله به سند معتبر از امام باقرعلیه السلام روایت کرده است که:هر کس بعد از ادای نماز صبح هفتاد مرتبه استغفار کرده و بگوید:اَسْتَغْفِرُ اللّهَ رَبِّى وَ أَتُوبُ إلَیْهِ، همانا خداوند او را بیامرزد.( بحارالانوار جلد ۸۳، صفحه ۱۳۴، حدیث ۱۵.)
• قرائت آیه الکرسی
خواندن این آیه شریفه بعد از نماز صبح بسیار سفارش شده است. پیامبر فرمودند:هر کس آیه الکرسی را بعد از نماز بخواند هفت آسمان شکافته گردد و به هم نیاید تا خداوند متعال به سوی خواننده آیت الکرسی نظر رحمت افکند و فرشته ای را بر انگیزد که از آن زمان تا فردای آن کارهای خوبش را بنویسد و کارهای بدش را محو کند.
• دعای صباح
این دعا منسوب به امام علی (ع) است و در بردارنده مضامین عالی توحیدی و عرفانی است. دعای صباح را بعد از نماز صبح یا بعد از نافله نماز صبح میخوانند.
امام باقرعلیه السلام فرموده اند:
هر کس سوره مبارکه قدر را پس از طلوع فجر هفت مرتبه بخواند، هفتاد صف از فرشتگان بر او درود مى فرستند و هفتاد مرتبه براى او طلب رحمت مى کنند. (بحارالانوار، جلد ۸۳، صفحه ۱۶۱، حدیث ۴۰.)
• قرائت سوره توحید
شیخ صدوق از امام علی علیه السلام روایت کرده است:
هر کس بعد از ادای نماز صبح، یازده بار سوره توحید را بخواند، در آن روز به گناهى دچار نمى شود هرچند که شیطان تلاش کند.( ثواب الاعمال، صفحه ۴۵ و بحارالانوار، جلد ۸۳، صفحه ۱۳۵، حدیث ۱۸.)
• اقرار به قدرت و عظمت خداوند
شیخ کلینى رحمه الله به سند معتبر از امام صادق علیه السلام روایت کرده است:
هر کس بعد از ادای فریضه ی نماز صبح صد بار این ذکر را بگوید:«ما شاءَ اللّهُ کانَ، لا حَوْلَ وَ لا قُوَّهَ اِلاَّ بِاللّهِ الْعَلِىِّ الْعَظیم»:هرچه که خدا بخواهد، محقّق است، هیچ جنبش و نیرویى نیست، مگر با کمک خداوند بلند مرتبه با عظمت. در آن روز هیچ ناگوارى نخواهد دید. (کافى، جلد ۲، صفحه ۵۳۰، حدیث ۲۴)
• صلوات بر محمد و آل محمد (ص)
فرستادن صلوات بر پیامبر اکرم (ص) و خاندان پاک ایشان بعد از نماز صبح توصیه می شود. صلوات ذکری با بی نهایت فضیلت و ثواب است و صلوات فرستادن در هر زمان با برکت و ارزشمند است و صلوات در شب و روز دارای ثواب و برکات بسیار است.
• اقرار به قدرت و عظمت خداوند
شیخ کلینى رحمه الله به سند معتبر از امام صادق علیه السلام روایت کرده است:
هر کس بعد از ادای فریضه ی نماز صبح صد بار این ذکر را بگوید:«ما شاءَ اللّهُ کانَ، لا حَوْلَ وَ لا قُوَّهَ اِلاَّ بِاللّهِ الْعَلِىِّ الْعَظیم»:هرچه که خدا بخواهد، محقّق است، هیچ جنبش و نیرویى نیست، مگر با کمک خداوند بلند مرتبه با عظمت. در آن روز هیچ ناگوارى نخواهد دید. (کافى، جلد ۲، صفحه ۵۳۰، حدیث ۲۴)
فرستادن صلوات بر پیامبر اکرم (ص) و خاندان پاک ایشان بعد از نماز صبح توصیه می شود. صلوات ذکری با بی نهایت فضیلت و ثواب است و صلوات فرستادن در هر زمان با برکت و ارزشمند است و صلوات در شب و روز دارای ثواب و برکات بسیار است.
• دعا برای تعجیل در فرج امام زمان (عج)
دعا کردن برای ظهور حضرت مهدی (عج) و برآورده شدن حاجات.براى تعجیل فرج از چنان اهمیتى برخوردار است که امام صادق علیه السلام مى فرماید:
هر کس بعد از نماز صبح و نماز ظهر بگوید :« خداوندا ! بر محمد و خاندان او درود فرست و در فرج ایشان تعجیل کن » نمیرد تا قائم [ علیه السلام ] را دریابد.
• قرائت سوره یاسین
خواندن این سوره بعد از نماز صبح فضیلت زیادی دارد و برای برآورده شدن حاجات توصیه شده است.
• گفتن ذکر یا حی یا قیوم
یا حی یا قیوم، یا لا اله الا انت، برحمتک استغیث، اصلح لی شأنی کله و لا تکلنی الی نفسی طرفه عین ابدا
این ذکر به معنای «ای زنده، ای پاینده، ای که معبودی جز تو نیست، به رحمت تو پناه میبرم، تمام امور مرا اصلاح کن و مرا لحظهای به خودم وامگذار» است و برای رفع گرفتاریها و مشکلات بسیار مفید است.
• پناه بردن به خدا
از دیگر تعقیبات نماز صبح پناه بردن به خداوند از شر شیاطین است. قبل از طلوع و غروب خورشید ده مرتبه این اذکار را بگویید و به خدا پناه ببرید:
أَعُوذُ بِاللَّهِ السَّمِیعِ الْعَلِیمِ مِنْ هَمَزَاتِ الشَّیَاطِینِ وَ أَعُوذُ بِاللَّهِ أَنْ یَحْضُرُونِ إِنَّ اللَّهَ هُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ
پناه می برم به خدای شنوا و دانا از وسوسه ها و نیرنگ های پنهانی شیاطین، و پناه می برم به خدا از این که در برم حاضر شوند؛ زیرا خدا شنوا و داناست.( مفاتیح الجنان، صحفه ۲۲ و ۲۳)
• ذکر لا حَوْلَ وَ لا قُوَّهَ إلاّ بِاللّهِ الْعَلِىِّ الْعَظیم
بر اساس روایتى از امام رضا علیه السلام، هر کس بعد از ادای نماز صبح، یکصد بار بگوید:«بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ، لا حَوْلَ وَ لا قُوَّهَ إلاّ بِاللّهِ الْعَلِىِّ الْعَظیم»
همانا این ذکر به اسم اعظمِ خدای تعالی از سیاهى چشم به سفیدى آن نزدیکتر است. ( بحارالانوار، جلد ۸۳، صفحه ۱۶۲، حدیث ۴۱)
• ذکر صلوات بر علی بن ابیطالب علیه السلام
شیخ طوسى این دعا را در تعقیبات نماز صبح بیان کرده است:
۱. اَللّهُمَّ اَحْیِنى عَلى ما اَحْیَیْتَ عَلَیْهِ عَلِىَّ بْنَ اَبى طالِب، وَاَمِتنى عَلى ما ماتَ عَلَیْهِ عَلِىُّ بْنُ اَبى طالِب عَلَیْهِ السَّلامُ.( مصباح المتهجّد، صفحه ۲۰۷)
پس از آن بگویید:اَصْبَحْتُ اللّهُمَّ مُعْتَصِماً بِذِمامِکَ الْمَنیعِ، اَلَّذى لا یُطاوَلُ وَلایُحاوَلُ، مِنْ شَرِّ کُلِّ غاشِم وَطارِق،مِنْ سآئِرِ مَنْ خَلَقْتَ وَما خَلَقْتَ مِنْ خَلْقِکَ الصّامِتِ وَ النّاطِقِ، فى جُنَّه مِنْ کُلِّ مَخُوف بِلِباس سابِغَه وَلاءِ اَهْلِ بَیْتِ نَبِیِّکَ، مُحْتَجِباً مِنْ کُلِّ قاصِد لى اِلى اَذِیَّه، بِجِدار حَصین الاْخْلاصِ فِى الاعْتِرافِ بِحَقِّهِمْ، وَ التَّمَسُّکِ بِحَبْلِهِمْ، مُوقِناً اَنَّ الْحَقَّ لَهُمْ وَمَعَهُمْ وَفیهِمْ وَبِهِمْ، اُوالى مَنْ والَوْا، وَ اُجانِبُ مَنْ جانَبُوا، فَاَعِذْنِى اللّهُمَّ بِهِمْ مِنْ شَرِّ کُلِّ ما اَتَّقیهِ، یا عَظیمُ حَجَزْتُ الاَْعادِىَ عَنّى بِبَدیعِ السَّمواتِ وَالاَْرْضِ، اِنّا جَعَلْنا مِنْ بَیْنِ اَیْدیهِمِ سَدّاً وَ مِنْ خَلْفِهِمْ سَدّاً فَاَغْشَیْناهُمْ فَهُمْ لا یُبْصِرُون.(مصباح المتهجّد، صفحه ۲۱۲)
و این دعایى است که در هر صبح و شام مى توانید آن را بخوانید و این همان دعایى است که حضرت علی علیه السلام در لیله المبیت آن را خواند.(بلد الامین، صفحه ۲۷.)
ذکر صلوات خاصه
در تعقیبات نماز صبح، ده مرتبه ذکر این صلوات، توصیه شده است:اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد، اَلاْوْصِیآءِ الرّاضینَ الْمَرْضِیّینَ بِاَفْضَلِ صَلَواتِکَ، وَبارِکْ عَلَیْهِمْ بِاَفْضَلِ بَرَکاتِکَ، وَالسَّلامُ عَلَیْهِمْ وَ عَلى اَرْواحِهِمْ وَاَجْسادِهِمْ، وَ رَحْمَهُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ. (مصباح المتهجّد، صفحه ۲۰۷)