چین تعرفه ۳۴ درصدی بر کالاهای آمریکایی وضع کرد
وزارت دارایی چین امروز اعلام کرد که از دهم آوریل (۲۱ فروردین) تعرفه ۳۴ درصدی بیشتر، بر همه کالاهای آمریکایی اعمال خواهد کرد.
پکن همچنین کنترل بر صادرات عناصر خاکی نادر به آمریکا را اعلام کرد که از امروز اجرایی میشود. چین ۱۱ نهاد آمریکایی را هم به فهرست «نهادهای غیرقابل اعتماد» اضافه کرد که به پکن اجازه میدهد اقدامات تنبیهی علیه آنها انجام دهد.

چین در همین راستا روز جمعه اعلام کرد که از روز ۱۰ آوریل (شش روز دیگر) تعرفه ۳۴ درصدی بر کالاهای وارداتی از آمریکا اعمال خواهد کرد.
این اقدام پاسخی به تعرفه مشابه آمریکا بر کالاهای چینی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا روز چهارشنبه گذشته بهعنوان بخشی از بسته تعرفههای جدید کشورش علیه شرکا و رقبای تجاری ایالات متحده در روزی که به همین مناسبت «روز آزادی» لقب گرفت، از آن پرده برداشت.
تعرفه ۳۴ درصدی آمریکا بر کالاهای چینی علاوه بر تعرفههای اعلامشده قبلی علیه این کشور است؛ به این معنی که نرخ کل تعرفه گمرکی کالاهای چینی برای صادرات به آمریکا به دستکم ۵۴ درصد افزایش مییابد.
وزارت بازرگانی چین ضمن اشاره به اقدام تلافیجویانه در نظر گرفته شده علیه آمریکا اعلام کرد که در ارتباط با تعرفههای تازه ترامپ، شکایتی را به سازمان تجارت جهانی ارائه کرده است.
سخنگوی وزارت بازرگانی چین تصریح کرد: «این یک اقدام قلدرمآبانه و نوعی زورگویی یکجانبه است که ثبات نظام اقتصادی و تجاری جهان را به خطر میاندازد.»
پکن افزود که رویکرد تازه واشنگتن «به طور جدی قوانین سازمان تجارت جهانی را نقض میکند، به حقوق و منافع مشروع اعضای این سازمان آسیب میرساند و نظام تجارت چندجانبه مبتنی بر قوانین و نظم اقتصادی و تجاری بینالمللی را تضعیف میکند».
چین همچنین روز جمعه اعلام کرد که محدودیتهای بیشتری برای صادرات عناصر کمیاب حیاتی که در محصولاتی مانند تراشههای کامپیوتری و باتریهای خودروهای برقی استفاده میشوند، اعمال خواهد کرد.
در فهرست مواد معدنی مشمول این محدودیتها، ساماریوم و ترکیبات آن که در صنایع هوافضا و بخش دفاعی استفاده میشوند، گنجانده شده است.
عنصر دیگری به نام گادولینیوم که به دلیل خواص منحصربهفرد خود برای افزایش وضوح تصاویر در اسکنهای «امآرآی» بسیار حیاتی است نیز در این فهرست قرار دارد. محدودیتهای صادراتی چین بر این عنصر کمیاب خاکی میتواند تاثیر قابل توجهی بر صنعت پزشکی داشته باشد.
توقف واردات برخی کالاها
اداره گمرک چین اعلام کرد واردات مرغ از دو تأمینکننده آمریکایی را به حالت تعلیق درآورده است. این اداره مدعی شد که گمرک چین بارها ماده ممنوعه فورازولیدون در محمولههای دو شرکت تامین کننده آمریکایی شناسایی کرده است.
علاوه بر این، دولت پکن اعلام کرد که ۲۷ شرکت را به فهرست شرکتهای مشمول تحریمهای تجاری یا کنترلهای صادراتی اضافه کرده است.
از این میان، ۱۶ شرکت مشمول ممنوعیت صادرات کالاهای «دو منظوره» هستند. در همین راستا، شرکت فناوری دفاعی «های پوینت اِئروتکنالوجیز» High Point Aerotechnologies و شرکت حملونقل «یونیورسال لجستیکس هولدینگ» Universal Logistics Holding، از جمله شرکتهای قرار گرفته در این فهرست هستند.
چین ماه فوریه گذشته نیز بر واردات زغالسنگ و محصولات گاز طبیعی مایع از آمریکا تعرفه ۱۵ درصدی اعمال کرده بود. این کشور همچنین بهطور جداگانه تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات نفت خام، ماشینآلات کشاورزی و خودروهای با موتور بزرگ اضافه کرده است.
طبق بیانیه کمیسیون تعرفه شورای دولتی وزارت دارایی چین، تعرفههایی که به تازگی اعلام شده شامل تمام محصولات ساخت ایالات متحده میشود.
انتظار میرود کالاهایی مانند محصولات دارویی، نفت خام، گاز طبیعی و LNG به شدت تحت تأثیر تعرفههای تلافیجویانه چین قرار گیرند. شایان ذکر است که چین حجم قابل توجهی از محصولات کشاورزی ایالات متحده را وارد میکند.
سقوط بازارها
اعلام تعرفههای تجاری از سوی دونالد ترامپ که به نگرانیها در خصوص تشدید یک جنگ تجاری بیسابقه دامن زده، از هماکنون بازارهای جهانی را به شدت متزلزل کرده است.
شاخص «اساندپی ۵۰۰»، فهرستی از ۵۰۰ سهام برتر در بازار بورس سهام نیویورک و نزدک روز گذشته با افت ۴.۸ درصدی روبرو شد که بزرگترین افت این شاخص از ژوئن ۲۰۲۰ به این سو به حساب میآمد؛ این در حالیست که شاخص «نزدک-۱۰۰» نیز ۵.۴ درصد کاهش یافت.
بازارهای اروپایی نیز روز جمعه در واکنش به اقدام تلافیجویانه چین روندی نزولی داشتند. «کک ۴۰» از شاخصهای بازار بورس فرانسه، «دکس» شاخص بازار سهام آلمان و شاخص ۱۰۰ بورس اوراق بهادار فایننشیال تایمز به ترتیب با افت حدود ۴، ۵ و ۴.۳ درصدی روبرو شدند.