دیدگاه‌های مختلف کتب تاریخی درباره حضرت رقیه (س)

حضرت رقیه (سلام‌الله‌علیها)، دختر گرامی امام حسین (علیه‌السلام)، یکی از شخصیت‌های برجسته تاریخ اسلام است. در منابع مختلف تاریخی، اطلاعات مختلفی درباره این بانوی بزرگوار آمده است که نشان‌دهنده تنوع نظرها و روایات پیرامون او می‌باشد.

بر اساس برخی از کتب تاریخی، نام مادر حضرت رقیه (علیهاالسلام) «امّ اسحاق» ذکر شده است. همچنین در مورد تاریخ تولد حضرت رقیه دو روایت معتبر وجود دارد؛ یکی ۱۷ شعبان و دیگری ۲۳ شعبان. این تفاوت‌ها در تاریخ تولد، نشانه‌ای از گوناگونی منابع تاریخی است که به بررسی تاریخ زندگی حضرت رقیه پرداخته‌اند.

در کتاب «رقیه بنت الحسین علیهماالسلام» آیت‌الله نجم‌الدین طبسی، نویسنده به بحث و بررسی وجود حضرت رقیه و تطبیق اقوال مختلف پرداخته است. طبق این منابع، اختلافاتی میان مورخان در مورد تعداد فرزندان امام حسین (علیه‌السلام) وجود دارد. برخی از مورخان تعداد فرزندان امام حسین را شش پسر و دو دختر می‌دانند، در حالی که برخی دیگر نه فرزند و حتی تا ده فرزند برای امام حسین (علیه‌السلام) ذکر کرده‌اند. در این میان، نظر مشهور میان مورخان، شش پسر و چهار دختر است. به طور خاص، برخی از منابع نام سه دختر امام حسین را ذکر کرده‌اند اما درباره دختر چهارم (که به نظر می‌رسد حضرت رقیه باشد) توضیحات کامل‌تری نداده‌اند.

یکی از مهم‌ترین منابع قدیمی در این زمینه، کتاب «لباب الأنساب» نوشته ابوالحسن علی بن زید بیهقی است. وی در این کتاب ذکر کرده که پس از شهادت امام حسین (علیه‌السلام)، سه دختر به نام‌های «فاطمه»، «سکینه» و «رقیه» زنده مانده‌اند. از این رو، مورخان به این نتیجه رسیده‌اند که حضرت رقیه پس از واقعه عاشورا و شهادت پدر بزرگوارش در کودکی درگذشته است.

در نهایت، درباره مزار حضرت رقیه نیز نظرات مختلفی وجود دارد. برخی منابع به بررسی انتساب حرم موجود در دمشق به حضرت رقیه پرداخته‌اند، اما برخی دیگر از صحت این انتساب سخن نگفته‌اند. آیت‌الله محمدی ری‌شهری در کتاب «دانشنامه امام حسین» نیز به این موضوع اشاره کرده و تأکید می‌کند که هرچند نمی‌توان نظر قطعی درباره انتساب حرم به حضرت رقیه داد، اما کراماتی که از این مکان مشاهده شده است، نشان‌دهنده اعتبار معنوی این مزار است.

این اختلاف‌ها و نقل‌های تاریخی نشان می‌دهد که تاریخ‌نگاری درباره حضرت رقیه همچنان جای بحث و بررسی دارد، ولی عشق و محبت به این شخصیت بزرگوار در دل مسلمانان همچنان پابرجاست.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.