آیا ریختن آب غیر وضو در هنگام گرفتن وضو مشکلساز است؟
آیتالله خامنهای: طبق نظر حضرت آیتالله خامنهای، اگر هنگام وضو گرفتن آب غیر وضو بر دست بریزد، مشکلی ندارد و میتوان با همان آب وضو گرفت. تنها نکته مهم این است که نباید مسح با آب غیر وضو انجام شود. اگر رطوبت آب وضو باقی بماند، مسح سر و پا با آن صحیح است.
همچنین ایشان اشاره کردند که اگر شخص وضو گیرنده بعد از شستن دستها به طور تصادفی شیر آب را باز کند، این عمل تاثیری بر صحت وضو ندارد. تنها زمانی اشکال ایجاد میشود که آب خارج از وضو با آب وضو مخلوط شود و مسح با آن انجام گیرد.
آیتالله مکارم شیرازی: آیتالله مکارم شیرازی نیز توضیح دادهاند که اگر هنگام شستن دستها آب غیر وضو بر روی دست بریزد، نیت میکنید که آن آب را نیز جزو آب وضو بدانید. به این ترتیب، شستن دستها با آب اضافی مشکلی ندارد، به شرط آنکه نیت وضو برای همان آب صورت گیرد.
آیتالله سیستانی: حضرت آیتالله سیستانی نیز میفرمایند که اگر قطرات آب از لوله خارج از آب وضو روی دست بریزد، تا زمانی که وضو تمام نشده، مشکلی ندارد. اما اگر بعد از شستن دست چپ و قبل از مسح، آب غیر وضو بر دست بریزد، مسح با آن آب صحیح نیست و باید از دستهایی که آب غیر وضو نرسیده مسح کشیده شود.
معنای وضو و اهمیت آن
وضو در لغت به معنای نظافت است و در فقه اسلامی به شستن اعضای خاص بدن به نیت طهارت گفته میشود. وضو در دو نوع ارتماسی و ترتیبی انجام میشود و گاهی ترکیبی از این دو استفاده میشود. وضو علاوه بر فواید بهداشتی، دارای فوائد معنوی نیز است، چرا که در راستای اطاعت از خداوند انجام میشود.
فواید وضو
- فایده بهداشتی: شستن صورت و دستها و مسح سر و پاها باعث پاکیزگی بدن و جلوگیری از آلودگیها میشود. تماس آب با پوست همچنین به تعادل اعصاب کمک میکند.
- فایده معنوی: وضو به عنوان یک عمل عبادی و برای رضای خدا انجام میشود و تأثیرات تربیتی و اخلاقی به دنبال دارد. خداوند در قرآن به پاکیزگان علاقهمند است.
وضو برای موارد زیر ضروری است:
- طواف واجب کعبه
- سجده و تشهد فراموش شده
- نمازهای واجب (غیر از نماز میت)
- تماس بدن با قرآن یا اسم خداوند
- انجام وضو پس از نذر یا قسم
نیت وضو
برای گرفتن وضو نیت باید برای خداوند باشد. نیازی به بیان نیت به زبان یا از قلب نیست. کافی است که شخص بداند که در حال وضو گرفتن است.