جابجایی پایتخت ده‌ها سال زمان می‌برد

علی فرنام، مدیر گروه عمران و شهرسازی مرکز پژوهش‌های مجلس در گفتگو با “چندثانیه اقتصاد” درخصوص هزینه‌های انتقال پایتخت گفت:

هزینه‌ها بستگی به یک‌سری محاسبات و این که کدام دستگاه‌ها و مجموعه‌ها از تهران خارج شوند و یا باقی بمانند، دارد. در صورت انتقال پایتخت، تمام دستگاه‌ها با همین شکل فعلی جابجا نمی‌شوند و حتما یک تغییر ساختار اداری باید انجام شود و احکام متعددی هم در قوانین راجع‌به چابک‌سازی دولت وجود دارد. به طور کلی در قدم اول چند میلیارد دلار هزینه برای این کار نیاز است.

پایتخت‌های گسترده‌ای بودن که با صرف هزینه حدود صد میلیارد دلار منتقل شده‌اند، اما در مورد تهران نمی‌توان با قطعیت رقمی را اعلام کرد و بسته به مقیاس جابجایی می‌توان چندین برابر تفاوت رقم داشته باشد.

البته مجموع ارزش زمین، ساختمان‌های دولتی و نهادها به دلار رقم بالایی است و می‌توان تهاتر انجام داد، اما در صورت جابجایی در این مقیاس و عظمت، متقاضی این همه عرضه کیست؟ اگر متقاضی نباشد، قیمت به شدت پایین می‌‌آید و تهاتر بی‌اثر می‌شود و اگر هم متقاضی وجود داشته باشد که به معنای بارگذاری جمعیت جدید و تداوم مشکلات قبلی است و باز هم کمکی نمی‌کند.

تعداد زیادی تجربه انتقال پایتخت در دنیا وجود دارد که اکثریت موفق هم نبوده است. اهل فن و متخصصان شهرسازی با انتقال پایتخت چندان موافق هستند، جابجایی پایتخت ده‌ها سال زمان می‌برد و منابع کشور را صرف خود می‌کند و بقیه کشور را از منابع و بودجه بی‌بهره می‌کند. با یک دهم هزینه انتقال پایتخت می‌توان مشکلات تهران را حل کرد.

باید از تهران تمرکززدایی و تراکم‌زدایی شود، به این معنا که فعالیت‌ها و کارهای غیرضروری از تهران خارج شود و اجازه هرگونه بارگذاری جدید که غیرضرور است را ندهند

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.