پیشنهاد تعطیلی ۳ ماهه معادن پرخطر

وزیر کار: معادن پرخطری که در کشور وجود دارد همه این‌ها بهتر است به مدت ۳ ماه تعطیل شوند و در این مدت حقوق کارگران را تامین اجتماعی پرداخت کند که کارگران بی‌حقوق نمانند.

پیشتر وزیر کار بعد از حادثه معدن زغال سنگ طبس به منظور کاهش حوادث احتمالی برای معادن دستور داد تا کمیته‌ای تخصصی به منظور بررسی استانداردهای ایمنی معادن در ایران و بازنگری موارد غیرکارآمد تشکیل شود.

اگرچه معدن یکی از ظرفیت‌های موثر در توسعه پایدار کشور است، اما نبود زیرساخت‌های نظارت بر فعالیت‌های معدنی، موازی‌کاری و نامناسب بودن اختیار ساختار‌های حاکمیتی به منظور انجام وظایف محوله، مشکلات تامین مالی در معادن، مشکل در تامین مواد اولیه برای صنایع معدنی و همچنین معارضین محلی و نبود ایمنی کافی در معادن موجب شده معدن نتواند نقش پیشران خود را در اقتصاد ایفا کند.

براساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران، تنها ۲۳ درصد از معادن کشور در سال ۱۴۰۰ دارای واحد بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست (HSE) بوده‌اند. این در حالی است که معادن زغال‌سنگ با ۳۶۸ حادثه شغلی در صدر حوادث معدنی قرار دارند. با وجود کاهش حوادث شغلی نسبت به سال‌های گذشته، همچنان ایمنی معادن به ویژه در بخش زغال‌سنگ و سنگ‌آهن، چالش‌برانگیز است و آسیب‌های جدی به کارگران وارد می‌شود.

در حادثه اخیر هم کارشناسان حوزه معدن، نقص تجهیزات ایمنی در معدن معدنجوی طبس و بی توجهی به تذکر کارگران مبنی بر وجود بوی گاز را علت انفجار معدن طبس اعلام کردند.

به گزارش شهرآرانیوز، احمد میدری دوشنبه شب نهم مهر ۱۴۰۳ در نخستین جلسه شورای دولت چهاردهم و بخش خصوصی اظهار داشت: در بحث معدن آئین نامه داشته ایم که امکان اجرای آن وجود نداشت. همچنین در بحث سخت و زیان اور آیئن نامه امکان اجرا ندارد در آئین نامه معادن تکلیف کردیم که همه ماشین آلات و تجهیزات معادن باید استاندارد شود که از سال ۱۳۹۶ بعد از حادثه معدن یورت چهار وزیر تعاون مکاتبه کردند که استاندارد‌ها تعریف شود، اما دانش بسیار محدود بوده است.

وی افزود: آزمایشگاه‌های مرجع وجود ندارد و ماشین آلات و تجهیزات از نظر ما و سازمان استاندارد فاقد ایمنی لازم هستند.

میدری با بیان اینکه اقتصاد معادن کوچک است گفت: شرکت‌هایی که به استاندارد کردن شرکت‌هایی که در دانش فنی کمک کنند، نداریم.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: مساله آئین نامه مشاغل سخت و زیان آور نیز به همین شکل است بحث سخت و زیان آورد بودن به زیان کارگران و کارفرمایان است و هزینه سنگینی را بر سازمان تامین اجتماعی بار می‌کند.

وی ادامه داد: تمایل داریم هر جایی که شرایط سخت و زیان اور تغییر کند ما آمادگی همراهی داریم ما شرکتی که با معیار‌های دقیق اعلام کند که می‌تواند کارگاه‌ها و واحد‌ها را از شرایط سخت و زیان اور بیرون بیاورد نداریم.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه ۸۵۰ هزار بازنشسته از محل مشاغل سخت و زیان اور داریم، گفت: اراده وزارتخانه کار است که کارگران کمتری در شرایط زیان و سخت کار کنند ما تنها امتیازی که می‌توانیم به کارگران ارائه کنیم بازنشسته کردن زودتر از موعود است.

میدری ادامه داد: برای مشاغل سخت و زیان اور باید طبقه بندی مشاغل صورت گیرد.

وی درخصوص آخرین وضعیت رسیدگی به ایمنی معادن افزود: در چند ماه آینده درگیر معادن هستیم در معادن با کارشناسان وزارت نفت به راه حل‌هایی رسیده ایم که امیدواریم شاهد این مسایل و حوادث معادن نباشیم.

سید ابوالفضل اشرف منصوری، عضو شورای عالی حفاظت ایمنی وزارت کار و رئیس انجمن صنفی مسئولان ایمنی کشور درباره جلسه اخیری که برای موضوعات ایمنی معدن با وزیر کار برگزار شد، بیان کرد: در این جلسه وزیر کار پیشنهاد داد که معادن پرخطری که در کشور وجود دارد همه اینها بهتر است به مدت ۳ ماه تعطیل شوند و در این مدت حقوق کارگران را تامین اجتماعی پرداخت کند که کارگران بی‌حقوق نمانند.

وی افزود: البته این تصمیم در ابتدای امر برای ایمن‌سازی معادن و کار ساختاری روی آنها اقدام خوبی است، اما معادنی مثل زغال سنگ اگر توقف کار داشته باشد ضرر قابل توجهی را برای مجموعه معدنی کشور به همراه می‌آورند؛ لذا برای موضوعاتی مثل گاز یا نشست زمین مرسوم نیست تعطیل شوند و معمولا اقدامات تامینی و بهسازی همزمان با ادامه بخشی از کار ادامه می‌یابد.

اشرف منصوری اضافه کرد: در بحث بازرسی‌ها و حکمرانی ایمنی کشور هم در جلسه طرح موضوع شد که آقای وزیر در این بحث خواستار ارائه طرح و برنامه در تمامی حوزه‌های ایمنی شدند. در ادامه نمایندگان کارفرمایی مطالبی را در حوزه ایمنی و ارتقای امنیت کار پیشنهاد دادند. سازمان تامین اجتماعی و تشکلات کارگری نیز بطور تکمیلی مباحثی را مطرح کردند.

بر اساس این گزارش، براساس آمار‌های منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران، در کنار جان‌باختگان ناشی از حوادث معدنی، از انواع آسیب‌های واردشده به شاغلان می‌توان به «آسیب‌های درونی و ضربه مغزی»، «قطع عضو»، «شکستگی»، «سوختگی، تاول‌خوردگی و…»، «مسمومیت و عفونت شدید»، «رگ به رگ شدن و دررفتگی»، «آسیب‌دیدگی سطحی و زخم باز»، «خفگی»، «تاثیرات ناشی از صدا، ارتعاش و فشار»، «تاثیرات ناشی از دمای کم و زیاد و نور» «شوک» و «سایر آسیب‌ها» اشاره کرد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.