سد ارس ۱۰۰ درصد پر شده است
سد ارس با حجم مخزنی یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعبی در استان آذربایجانشرقی و در مرز ایران و آذربایجان با بالا رفتن حجم آب پشت سد به پرشدگی ۱۰۰ درصدی رسیده و در مرحله سرریز قرار گرفته است.
سال گذشته آب سد ارس که در استان آذربایجان شرقی و در مرز ایران و آذربایجان قرار دارد با توجه به کاهش بارندگی در منطقه ۱۴۰ میلیون متر مکعب کاهش یافته بود اما امسال با شروع فصل بارش در ترکیه، ارمنستان و ایران و بالا بودن میزان ورودی شاهد بالا رفتن حجم آب پشت سد و پرشدگی ۱۰۰ درصدی سد هستیم که در مرحله سرریز قرار گرفته است.
این سد با اختلاف ۴۷ درصدی پرشدگی نسبتبه سال قبل و حجم مخزنی یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعبی از نوع سنگریزهای با هستهٔ رسی است که ارتفاع آن ۶۱ متر و طول تاج آن ۳۹۰ متر است.
نیم قرن بهرهبرداری دوستانه و مشترک از سد ارس در سطح بینالمللی برخلاف اغلب رودهای مرزی در دنیا که محل مناقشهاند، محل دوستی دو کشور است.
تقسیم برابر منابع آب و انرژی تحت مدیریت مشترک این سد فارغ از هر گونه مسائل سیاسی، روابط تفاهمآمیز میان دو کشور را در رعایت پروتکلها، برداشت حقابه، دریافت انرژی و برخورد فنی و تخصصی با موضوع را قوت بخشیده است.
این سد و نیروگاه تا ۵۰ سال پاسخگوی نیازها خواهد بود و مدیریت مشترک در تعمیر و نگهداری و بهرهبرداری از سد و نیروگاه و مشارکت در هزینهها، پایبندی به توافقات جلسات هماهنگی و پروتکلها موجب موفقیت مدیریت این سد بوده است.
هدف از احداث این سد مخزنی، ذخیرهسازی آب و کنترل سیلابهای رودخانهٔ ارس به منظور آبیاری ۸۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی پاییندست سد و نیز تولید برقآبی بوده است.
این سد شامل چهار توربین کاپلان (هر طرف دو عدد) جمعاً بهقدرت ۲۰۰ مگاوات (هرکدام ۵۰ مگاوات) است و با سرعت ۱۶۶٫۶۷ دور در دقیقه دوران میکند که ظرفیت تولید نیروگاه طرف ایران ۱۰۰ مگاوات است.
این سد افزونبر جلوگیری از خروج سالانه یک میلیارد مترمکعب آب از کشور، توان تولید انرژی برق سالیانه معادل ۵۵۰ گیگاوات ساعت (سهم هر طرف ۲۷۵ گیگاوات ساعت) را دارد.