بدترین و خطرناکترین ویروس اخلاقی عالم چیست
حجت الاسلام والمسلمین فرحزاد در محفل معارفی که در شبستان امام خمینی (ره) برگزار شد، ضمن اشاره به آثار صلوات بر محمد و آل محمد، اظهار داشت: جفاکارترین و بخیلترین مردم کسانی هستند که نام محمد مصطفی (ص) را بشنوند و صلوات بر ایشان نفرستند.
این سخنران دینی با بیان اینکه دو نوع عبادت داریم که برخی مبتنی بر آداب و شرایط زمانی و مکانی خاص تجلی مییابند، تصریح کرد: برخی از عبادات هیچ شرط و شروط و آدابی اعم از زمان، مکان، قبله و طهارت ندارند. پیامبر (ص) میفرماید «خیر العباده ما قل و سَهُل» بهترین عبادت آن است که هم کم و هم راحت باشد و به دل بچسبد و طوری پیش نرود که انسان از عبادت زده شود.
او به روایت «اِجتَهَدتُ فی العِبادَهِ و أنا شابٌّ ، فقالَ لی أبی: یا بُنَیَّ، دونَ ما أراکَ تَصنَعُ ، فإنّ اللّه َ عزّ و جلّ إذا أحَبَّ عَبدا رَضِیَ عَنهُ بالیَسیرِ» از امام صادق (ع) اشاره کرد و گفت: امام صادق (ع) میفرماید: زمانی که جوان بودم در عبادت سخت میکوشیدم؛ پدرم به من فرمود: فرزندم، کمتر از آنچه میبینم عبادت کن؛ زیرا خداوند عزوجل اگر بندهای را دوست داشته باشد، به عبادت اندک او خشنود میشود.
فرحزاد در تبیین تفاوت عبادات سنگین و آسان یادآور شد: عبادتهای سهل و آسان را در همه جا و بدون شرایط میتوان انجام داد و عبادتهای سنگین، طولانی، خسته کننده و ملال آور ممکن است حالت زدگی ایجاد کند.
فرحزاد با تأکید بر اینکه نباید کاری کنیم دیگران به ویژه فرزندانمان از عبادت خسته شوند، خاطرنشان کرد: امام علی (ع) میفرماید: دلهای انسان همچون بدن است و در برخی از اوقات سرحال و به عبادت اقبال دارد و در برخی از اوقات نیز به آن پشت میکند، در این مرحله باید به انجام واجبات اکتفا کرد. چرا که عبادات واجب مانند غذای روح و نفس تازه، اگر استشمام نشود روح انسان میمیرد، ولی مستحبات همچون دسری است که به زور و به حالت اکراه باشد، نتیجه برعکس خواهد داد.
این سخنران دینی به نقلی از آیت الله بهاءالدینی پرداخت و با اشاره به اینکه مستحبات را باید زمانی که سرحال هستیم انجام دهیم، خاطرنشان کرد: غرور برجستهترین آفت و آسیب عبادت طولانی است. امام سجاد (ع) در فرازهایی از دعای مکارم الاخلاق «وَ عَبِّدْنِی لَک وَ لَا تُفْسِدْ عِبَادَتِی بِالْعُجْبِ»؛ توفیق بندگی بدون عجب و غرور را از خداوند متعال استعانت میکنند.
کارشناس مسائل دینی با بیان اینکه هیچ ویروسی خطرناکتر از تکبر، خودخواهی و منیت نیست، گفت: تکبر و غرور عبادت ۶ هزار ساله شیطان را در یک چشم بر هم زدنی تباه کرد. غرور به قدری خطرناک است که امام علی (ع) میفرماید: «سَیِّئَهٌ تَسوؤُکَ خَیرٌ عِندَ اللّه ِ مِن حَسَنَهٍ تُعجِبُکَ» گناهی که تو را اندوهگین کند، نزد خدا بهتر است از کار نیکی که به خودپسندی گرفتارت کند.
فرحزاد ضمن تبیین ویژگی عبادات کوچک با ثوابهای بزرگ، صلوات بر محمد و آل محمد را برجستهترین عبادت کوتاه با آثاری بزرگ توصیف کرد و اظهار داشت: ذکر یاد و نام خدا مانند سبحان الله، الحمد الله و استغفرالله از عبادتهای آسان با آثاری بزرگ است. همچنین تسبیحات حضرت زهرا (س) ذکری است که درباره آن سفارش زیادی شده و اگر با توجه بیان شود، عاقبت به خیری را نصیب انسان خواهد کرد.