در شب معراج پیامبر(ص) چه چیزی از فاطمه (س) دید؟
حضرت فاطمه زهرا (ع) بانوی جلیل القدری است که برای حیات طیبه و زیبای همه انسانها، الگوی تمام عیاری است. این انسان معصوم، سرمنشأ همه نیکیها و «کوثر» هدایت و رستگاری است.
با همین ویژگیهاست که مطالعه زندگانی و سیره او برای همه آدمیان درس آموز و حیات آفرین است و کتاب «فاطمه (ع) الگوی حیات زیبا» با همین انگیزه در فصلهای متعددی، گذری بر زندگانی این بانوی بزرگوار دارد. به مناسبت شهادت حضرت زهرا(س) مروری بر چند مطلب خواندنی در این کتاب داریم که در ادامه میآید:
شخصیت فاطمه از دیدگاه پیامبر
شأن و منزلت فاطمه زهرا را همین بس که پیامبر خدا دربارهاش زیباترین سخنان را بیان فرموده که درباره هیچ یک از زنان عالم چنین چیزی نفرموده؛ حتی دربارهٔ همسر و سایر دختران خود اینک از میان دهها روایتی که درباره این شخصیت بی نظیر نقل شده به چند روایت بسنده کرده سپس به نکاتی در این جهت اشارهای خواهیم داشت.
فاطمه پاره تن پیامبر
بخاری در صحیح خود از پیامبر صلی الله علیه وسلمه نقل کرده که فرمود:فاطمه بضعهٌ مِنِّی فَمَنْ أَغْضَبها أغضبنی!فاطمه پاره تن من است هر که او را به خشم آورد مرا به خشم آورده.
یا علی! إن فاطمه بضعهٌ مِنّی و هی نور عینی و ثَمَرهُ فؤادی؛ علی جان! فاطمه پاره تن من و نور چشم و میوه دلم است.
فاطمه مایه سرور پیامبر
امام حسین از پیامبر روایت کرده است که فرمود: فاطمه بَهْجَهُ قلبی و إبناها ثَمَرهُ فُؤادی وبعلها نورُ بَصَری فاطمه مایه سرور و خوشحالی من است همچنین دو فرزندش میوه دلم و همسرش نور چشمم هستند.
فاطمه برتر از آسمانها و زمین
و در حدیثی دیگر درباره خلقت فاطمه فرمود: پس خداوند از نور دخترم فاطمه آسمانها و زمین را آفرید، پس آسمانها و زمین از نور دخترم فاطمه است و نور دخترم فاطمه از نور پروردگار است و دخترم فاطمه برتر از آسمانها و زمین است.
فاطمه برگزیده خداوند
خطیب بغدادی ضمن اشاره به معراج پیامبر از آن حضرت چنین روایت کرده که فرمود: همان شبی که مرا به آسمان بردند دیدم که بر درب بهشت چنین نوشته بود: «لا إله إلا الله محمد رسول الله، علی حبیب الله، والحسن و الحسینُ صَفوهُ اللهِ، فاطمه خیرَهُ الله و علی باغِضِهم لعنه الله».
فاطمه یکی از حجّتهای خدا
طبری در بشاره المصطفی به سند خود از امام زین العابدین از پدرش از امیر مؤمنان از رسول خدا نقل کرده که فرمود: أنا و علی وفاطمه و الحسن و الحسین و تسعهٌ مِن وُلْدِ الحسین حجج الله علی خَلْقِه أعداؤنا أعداء الله و أولیاؤنا أولیاء الله؛
من و علی و فاطمه و حسن و حسین و نه فرزند از فرزندان حسین حجّتهای خداوند بر بندگان او هستیم دشمنان ما دشمنان خدا و دوستان ما دوستان خدا هستند.
فاطمه بهترین زنان امت
انس بن مالک از رسول خدا صلی الله روایت کرده که فرمود: بهترین زنان امتم فاطمه دختر محمد است.
برترین زنان اوّلین و آخرین
و در روایت دیگری که از پیامبر رسیده چنین آمده: برترین مردان عالم در زمان من علی است و برترین زنان اولین و آخرین فاطمهها است.
اگر تمام خوبیها مجسم شود
هم چنین درباره شخصیت بی مانند فاطمه فرمود و لَوْ کانَ الحُسْنُ شَخصاً لکانَ فاطمهَ بَلْ هی أعظم اگر تمام خوبیها و فضایل اخلاقی مجسم شود، شایسته است که فاطمه باشد؛ بلکه فاطمه والاتر از همه آنها است.
فاطمه مریم کبراست
و از جمله بیانات و سفارشهایی که رسول خدا در حال احتضار به علی داشت این بود: علی جان، فاطمه امانت خدا و رسولش در نزد تو است پس از این امانت خوب نگه داری کن و می دانم که چنین خواهی کرد، بدان که او مریم کبری است.
چرا از فاطمه (س) احادیث کمی بر جای مانده؟
این امر ممکن است چند جهت داشته باشد. یکی این که ایشان نمیتوانستند همانند سایر معصومان آزادانه به نقل حدیث بپردازند. بدین جهت احادیث نقل شده از ایشان کم است ولی این احتمال به دو جهت صحیح نیست زیرا اولاً راویان مرد از حضرتش روایت کردهاند و ثانیاً، مگر روایت فقط به مردان منحصر بوده و زنان حق روایت نداشتهاند. علت دیگر همان ظلم آشکاری است که پس از پیامبر به اهل بیت آن حضرت شد بزرگترین مانع از نشر و گسترش احادیث اهل بیت به ویژه فاطمه زهرا بود تا آنجا که آنهایی هم که از او روایتی شنیده بودند، به خاطر ترس و وحشتی که حاکم بود از نقل آنها خودداری کرده در سینههای خود پنهان کردند.
ابو هریره در این باره میگوید تا زمانی که عمر زنده بود ما جرئت نداشتیم یک حدیث از پیامبر صلی الله علیه و سلم نقل کنیم و ممکن است چون بسیاری از این احادیث در فضل اهل بیت خاصه علی بن ابی طالب بوده آنها را شنیدهاند، اما از روی دشمنی و کینهای که با اهل بیت و علی داشتند از بیان آن احادیث خودداری کردند.