افزایش اختلالات روانی در جامعه و گرانی خدمات روانشناسی
بسیاری از اختلالات روانی به جهت مراجعه نکردن مردم به روانشناس درمان نمیشوند و از طرفی هزینه این خدمات هم بالا است اما تنها پنج درصد از بیمهها خدمات روانشناسی را پوشش میدهند.
به گزارش خبرگزاری افسران، امروزه شاهد افرادی هستیم که در زندگی خود مشکلات و اختلالات جدی دارند که حتی گاهی به وجود اختلال آگاه هستند اما با این حال باز هم از یک مشاوره یا متخصص کمک نمیگیرند و به جای مراجعه به روانشناسها و متخصصین ترجیح میدهند از دوستان آشنایان و بستگان خود کمک بگیرند که اکثر اوغات با انجام این کار بیشتر در مشکلات فرو میروند چرا که دوستان و آشنایان، تجربه و تخصص کافی در زمینه مشاوره دادن را ندارند و بیشتر اوغات فرد را به غلط راهنمایی میکنند.
بیاعتمادی و نداشتن آگاهی
در این مورد شهرزاد هودینشاد روانشناس اظهار کرد: یکی از دلایل مقاومت مردم در برابر رفتن پیش تراپیست، نداشتن آگاهی است. علاوه بر این روانشناسی علم تازهای است و شخصی که احساس میکند به کمک روانشناس احتیاج دارد، با خود فکر میکند که مشاور از وضعیت من خبر ندارد و چیزهایی که بر من گذشته را نمیداند.
روانشناس عنوان کرد: برخی از رفتارها در بعضی خانوادهها به قدری تکرار شدهاند که در نظر عادی شده و افراد از قرار گرفتن در آن موقعیت تعجب نمیکنند مثلا دختری توسط پدرش تحقیر میشود، وقتی به مدرسه میرود میبیند که همکلاسیهایش هم همین مشکل را دارند و فراوانی تعداد این دست از مشکلات به آدمها این تصور را میدهد که همه در شرایط من هستند و همین مشکل را دارند پس همه چطور توانستند با این مشکل کنار بیایند، من با همه این افراد صحبت میکنم و دیگر هم لازم نیست که به تراپیست پولی پرداخت کنم.
وی افزود: نکته بعدی این است که عامه مردم این تصور را دارند که روانشناس جز صحبت کردن کار دیگری انجام نمیدهد و چیزهایی که روانشناس به ما میگوید را خودمان میدانیم. اما بعضا در موقعیتهای مختلف ممکن است که بخش بالغمان فعال نباشد و بخش کودکمان فعال باشد؛ یعنی زمانی که کسی چیزی میگویید و من به سرعت واکنش نشان میدهم، بخش کودک من خود را نشان میدهد. زمانی که افراد تحت تاثیر بخش کودک خود، کاری انجام میدهد بعد با خود فکر میکنند هرکس دیگری هم در موقعیت من بود، همین رفتار را نشان میداد اما اگر ما مدیریت هیجانی و تنظیم هیجانی داشته باشیم، یعنی مهارت تنظیم هیجان را کسب کنیم و برخی مسائل را به شیوه درست با خودمان حل کرده باشیم، هیچوقت دچار خشم نمیشویم. یعنی در برابر خشم و هیجان آسیبپذیری پیدا میکنیم.
هودینشاد گفت: مورد دیگر اینکه معمولا افراد احساس میکنند که مشاوره با پیشنهادهایی که میدهد، قصد دارد درست و غلط را به آنها بیاموزد. هنوز اینکه روانشناس قصد دارد با پیشنهادهای خود به بهبود شرایط بیمار کمک کند، جا نیفتاده است و این به این دلیل است که مردم از روانشناس تصاویر فانتزی در ذهن دارند حتی در مشاوره پیش از ازدواج افراد معمولا به این خاطر میآیند که برای تصمیمی که از قبل گرفتهاند تایید بگیرند.
سنگین بودن هزینهها
وقتی در این مورد با مردم صحبت کردم بیشتر آنان دلیل مراجعه نکردن خود به روانشناس را سنگین بودن هزینهها میدانستند و بیشتر آنها معتقد بودند که هزینههای روانشناسی بیش از حد گران است.
لیلا یک دانشآموز است که خود را برای شرکت در آزمون کنکور آماده میکند، وی با گلایه از هزینههای سنگین به خبرنگار ایسکانیوز گفت: مدتی بود که به شدت مضطرب بودم پس تصمیم گرفتم به تراپیست مراجعه کنم؛ هزینه تراپیست ساعتی ۳۵۰ هزار تومان بود اولین جلسه که یک ساعت با یک روانشناس حرف زدم، تشخیص داد که باید پیش یک متخصص بروم. بعد که به متخصص مراجعه کردم؛ تشخیص داد که مشکل خاصی ندارم و من بابت رسیدن به این تشخیص ۷۰۰ هزار تومان پراخت کردم.
خدمات روانشناسی تحت پوشش بیمه نیست
وقتی با حسین روزبهانی روانشناس بالینی در رابطه با علت گران بودن هزینههای روانشناسی صحبت کردیم، اظهار کرد: زمانی که شما برای مشکلات جسمی خود به یک متخصص مراجعه میکنید پس از ۱۰ دقیقه معاینه، حدود ۲۰۰ هزار تومان هزینه باید پرداخت کنید اما چون بیمه هزینههای درمانی را متقبل شده است، شما فقط۵۰ هزار تومان پرداخت میکنید و مابقی را بیمه پرداخت میکند اما روانشناسها یک ساعت وقت میگذارند و چون بیمه هزینههای درمان روانشناسی را به عهده نمیگیرد، برای همین به بیماران فشار میآید و فکر میکنند هزینهها زیاد است در حالی که این طور نیست.
شهرزاد هودین شاد نیز نظر مشابهی داشت وی عنوان کرد: زمانی که شما به یک پزشک عمومی برای معاینه خود مراجعه میکنید، در ازای ۱۰ دقیقهای که زمان میگذارد به اندازه یک ساعت یک روانشناس هزینه دریافت میکند اما چون تحت پوشش بیمه است، شما مقدار کمی از این هزینه را پرداخت میکنید. از نظر زمانی روانشناس بیشتر وقت میگذارد. هزینهها بالا است و ارگانها هنوز در این باره چارهای نمیاندیشند.
وی افزود: خدمات روانشناسی اگر تحت بیمهی تامین اجتماعی و سایر بیمهها قرار بگیرد، همانند خدمات بیمارستانها، فشار مالی کم تری به مردم وارد میشود.
حسین روزبهانی روانشناس بالینی عنوان کرد: تا جایی که من اطلاع دارم، فقط پنج درصد از هزینههای روانشناسی توسط ۲ بیمه تحت پوشش قرار گرفتهاند که آنها هم بیمه شهرداری و ملت هستند. ولی بقیه بیمهها به خصوص بیمههای مهمی مانند بیمه تامین اجتماعی و خدمات درمانی و نیروهای مسلح هنوز هزینه درمانهای روانشناسی را تحت پوشش خود قرار ندادهاند. در حالی که در کشورهای پیشرفته تمامی هزینههای روانشناسی تحت پوشش بیمه هستند.
هودینشاد روانشناس در این مورد تصریح کرد: سالها است که بیمههای پایه مثل تامین اجتماعی خدمات روانشناسی را تحت پوشش قرار نمیدهند. تنها بیمهای که برخی هزینههای روانشناسی را تحت پوشش قرار میدهد، بیمه نیروهای مسلح است اما چرا نباید تمام افراد جامعه این امکان را داشته باشند؟
به گزارش ایسکانیوز، اختلالات روانی ریشه بیشتر جنایات است برخی از اختلالات به قدری خطرناک هستند که اگر درمان نشوند، نه تنها برای فرد بلکه برای جامعه هم آسیبهای بسیاری خواهد داشت. حتی برخی اختلالات روانی منجر به مشکلات جسمی میشوند در این باره روزبهانی روان شناس بالینی گفت: متاسفانه بیشتر بیماریهای جسمی ناشی از مشکلات روانی است که اصطلاحا سایکوسوماتیک نامیده میشوند که یعنی روان فرد باعث ایجاد مشکلات جسمی در او میشود.
رئیس هیات نظارت مرکزی پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران از تصویب پوشش بیمه برای تعرفه خدمات روانشناسی پس از ۲۰ سال، با حمایت و پیگیری های وزیر بهداشت خبر داد البته باید منتظر ماند و دید که آیا با تصویب پوشش بیمه هزینههای پرداختی از جیب مردم کاهش پیدا کرده و مراجعات افزایش پیدا میکند یا این وعده هم به جمع وعدههای عمل نشده میپیوندد.