زندگینامه شهید حسن باقری / ماجرای شهادت
شهید حسن باقری در اسفند ۱۳۵۶ جهت انجام خدمت در دوره ضرورت به سربازی اعزام گردید
غلامحسین افشردی که به حسن باقری، ملقب بود؛ به عنوان یکی از فرماندهان جوان و استراتژیست دفاع مقدس شناخته میشد که نقش مؤثر و فعالی در عملیات فتح المبین، رمضان و بیت المقدس داشت. از نظر بسیاری از افراد، حسن باقری، مغز متفکر اطلاعات نظامی ایران بود.
بیوگرافی شهید حسن باقری
شهید غلامحسین افشردی، مصادف با ولادت امام حسین( علیه السلام ) در تاریخ ۲۰ اسفند ماه ۱۳۳۴ در شهر تهران به دنیا آمد. خانواده ی او مذهبی بودند. شغل مادرش خیاطی بود و پدرش به کارگری می پرداخت. آن ها به تربیت دینی نوزادشان در یک خانه استیجاری پرداختند.
اندام شهید حسن باقری در هنگام تولد ، لاغر و ضعیف بود. والدینش به احترام و عظمت مولایش حسین( علیه السلام )، نام غلامحسین را برایش انتخاب کردند تا خداوند سلامتی اش را تضمین کند.
او به بیماری های خطرناکی نظیر دیفتری و سیاه سرفه مبتلا شد و پس از آن دوران پر مخاطره ای را پشت سر گذاشت. وی نیز بهمراه خانواده اش در سن دو سالگی به زیارت مولایش امام حسین( علیه السلام ) رفت و در کودکی، علاقه شدیدی به خواندن نماز و انجام فرایض دینی داشت. شهید حسن باقری، فرد منظمی بود که این از ویژگی های بارزش در دوران کودکی محسوب میشد. همسن و سالان شهید حسن باقری بخاطر اخلاق نیکویش احساس میکردند که با فردی سر و کار دارند که از خودش بزرگ تر است.
تحصیلات شهید حسن باقری
شهید حسن باقری، دیپلم ریاضی خود را در سال ۱۳۵۴ گرفت و مشغول به تحصیل در دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه در رشته دامپروری شد اما پس از گذشت یک سال و نیم به دلیل انجام فعالیت های اسلامی، سیاسی و مشارکت در جلسات سخنرانی، از دانشگاه اخراج شد و بعد از وقوع انقلاب در خرداد ماه ۱۳۵۸ دیپلم ادبی خود را گرفت و با ثبت نام در کنکور سراسری توانست رتبه ۱۰۴ رشته حقوق قضایی در دانشگاه تهران را به دست آورد.
شهید حسن باقری در سال ۱۳۵۱ فعالیتهای سیاسی را آغاز کرد
خدمت سربازی شهید حسن باقری
شهید حسن باقری برای انجام خدمت در دوره ضرورت در اسفند ۱۳۵۶ به سربازی اعزام شد و پس از این که در پادگان جلدیان نقده، دوره اموزشی خود را تمام کرد؛ به ایلام منتقل شد. او رابطه نزدیکی با علمای شهر ایلام و بخصوص صدری( امام جمعه پیشین ایلام) در طول خدمت سربازی اش داشت؛ به طوری که وی با رساندن اخبار و موضوعات پادگان به گوش آن ها، باعث شد تا از باقری بعنوان راننده یک افسر جز، استفاده ی خدمتی شود و از موضوعات مهم نظامی دور شود. سرانجام شهید حسن باقری در پی فرمان روح الله خمینی مبنی بر فرار سربازها از پادگان ها در سال ۱۳۵۷ به خاطر غفلت مأمورین از سربازی فرار کرد. وی نیز بهمراه سایر اعضای خانواده و دوستانش در زمان زمان وقوع انقلاب، در تصرف کلانتری ۱۴ و پادگان عشرت آباد در تهران حضور داشت.
فعالیت های شهید حسن باقری
شهید حسن باقری، فعالیت های سیاسی خود را در سال ۱۳۵۱ آغاز کرد و در کمیته انقلاب اسلامی و برخی از نهادهای دیگر تا خردادماه ۱۳۵۸، مشغول به فعالیت بود و با انتشار روزنامه جمهوری اسلامی، در زمینه های مختلفی با این روزنامه همکاری کرد. او براساس دعوت سازمان آمل در این مدت از طرف روزنامه بعنوان خبرنگار، به لبنان و اردن در طول مدت ۱۵ روز سفر کرد و از اوضاع نابسامان مسلین در آن منطقه، یک گزارش تحلیلی جامعی تهیه کرد.
او در مدتی که در محیط دانشگاه، حضور داشت؛ در مقابله با توطئه های ضدانقلاب و گروهکها نقش فعال و موثری داشت.
شهید حسن باقری، در سپاه در اوایل سال ۱۳۵۹ عضو شد و مشغول به خدمت در واحد اطلاعات شد و فعالیت خود را در زمینه شناسایی و مقابله با گروهکهای منحرف و وابسته، استمرار بخشید و نام مستعار« حسن باقری» در این واحد برای او انتخاب شد.
تاسیس واحد اطلاعات و رزمی
شهید حسن باقری به جبهه جنوب در اول مهرماه ۱۳۵۹ رفت و واحد اطلاعات رزمی را از همان زمان ورودش راه اندازی کرد. او برای دستیابی به اطلاعات از وضعیت دشمن، شخصاً چندین بار به مواضع یگان های سپاه سوم ارتش بعث نفوذ کرد.
حسن باقری، فعالیت خود را بعنوان مؤسس واحد اطلاعات و عملیات سپاه، شروع کرد. وی در پایگاه منتظران شهادت از ابتدای ورودش به اهواز ، برای این که اطلاعات مناسبی از موقعیت دشمن بدست آورد؛ نقشه ها را بهمراه عناصر اطلاعاتی، جمع آوری کرد و وضعیت مناطق عملیاتی را بر روی آنها پیاده کرد. فعالیت های او در این زمینه با سازمان دهی عناصر اطلاعاتی و برگزاری اموزش مختصری برای آنها ، باعث شد تا در ستاد عملیات جنوب، واحد اطلاعات عملیات راه اندازی شود. این واحدها در تمامی محورهای جنوب( از آبادان تا دزفول)، پس از گذشت حدود ۳ ماه از شروع جنگ، مستقر شدند.
شهید حسن باقری در خردادماه سال ۱۳۵۸ موفق به اخذ دیپلم ادبی شد
حسن باقری، در زمینه تحلیل اطلاعات دشمن و پیش بینی حرکات احتمالی ارتش عراق، از استعداد بالایی برخوردار بود. مثلا وی در دی ماه سال ۱۳۵۹ پیش بینی کرد که ارتش عراق برای ارتباط جفیر و بستان، جهت الحاق محور شمال–جنوب منطقه سوسنگرد حرکت می کند و در نهایت عراق، پل های نظامی متعددی را در کم تر از یک هفته با تلاش گسترده نصب کرد.
ویژگیهای اخلاقی حسن باقری
از خصوصیات شهید حسن باقری می توان به با تقوایی، هوشمندی، مبتکری و تواضع و فروتنی او اشاره کرد. او صبر و بردباری خود را در شرایط سخت، از دست نمی داد و از شجاعت و شهامت بسیاری برخوردار بود. طبق گفته ی فرماندهء محترم کل سپاه به نام سردار( محسن رضائی)، شهید باقری اسوهء حماسه و شجاعت و استعداد فوق العاده بود. ایشان دارای روحیهء سلحشوری و حماسی بسیار عظیمی بود. او همیشه در خطوط مقدم حاضر بود.
شهید باقری با دعوت کردن نیروها به وحدت و هماهنگی، از هیچ تلاشی در این زمینه دریغ نمی کرد. او در مواقع نیاز، در صحنه سریعا حاضر میشد. او حساسیت خاصی نسبت به حفظ بیت المال داشت.
سردار( عزیز جعفری) می گوید:حسن را پس از عملیات امام مهدی( عج)، دیدم که در دستش سطلی بود و در حال جمع کردن فشنگهای روی زمین بود. او صرفا رضای خدا را برای تمامی کارها در نظر داشت و تلاش میکرد تا حضرت حق را به خود جلب کند.
آثار منتشر شده درباره حسن باقری
تعداد آثار چاپ شده درخصوص قهرمانی ها و توانایی های شهید حسن باقری به بیش از ۲۰ اثر تصویری و مکتوب میرسد که یکی از آن ها مجموعه تلویزیونی آخرین روزهای زمستان بود که در سال ۱۳۹۱ خورشیدی در قالب یک مینی سریال ساخته شد و در شبکه یک سیما پخش شد. نویسنده و کارگردان این اثر، محمد حسین مهدویان نام داشت که درباره تاثیرگذاری آن برمخاطب عام می گوید:پدری درباره ی پسرش می گفت که او عکس های خواننده های راک را پس از دیدن مستند آخرین روزهای زمستان، از دیوار اتاقش کنده بود و از حسن باقری، عکسی تمام قد پیدا کرده بود و زیرش نوشته بود،« عشق من، سلطان حسن باقری.
شهادت حسن باقری
شهید حسن باقری در حین یک عملیات اکتشافی و اطلاعاتی در جبهه فکه بعنوان جانشین فرماندهی نیروی زمینی سپاه حضور داشت و سرانجام در تاریخ ۹ بهمن ۱۳۶۱ بر اثر اصابت گلوله توپ دشمن، شهید شد.