صدق گفتار مولفه موثر در سبک زندگی اسلامی است
راستگویی یکی از مهمترین عوامل تحقق سبک زندگی اسلامی است. برنامه ریزان و سیاستگذاران فرهنگی کشور برای تحقق سبک زندگی اسلامی در کلیه ابعاد آن می بایست بر موضوع صداقت، سرمایه گذاری و راهبردهایی را طراحی کنند.
مسئله دروغ و معضلات و مشکلات ناشی از رواج این رذیله اخلاقی در جامعه: مسئله مراقبت از زبان و پرهیر از دروغ، در فرهنگ اسلام بسیار مهم و قابل توجه بوده و یکی از راههای تکامل انسان و رسیدن به مکارم اخلاقی و انسانی بر اساس بیانات حضرت امیرالمومنین علیه السلام آنست که انسان بتواند خود را از دست زبان نجات دهد.
حضرت علی در نهج البلاغه می فرمایند: انسان می بایست زبان خود را در گنجینه و خزینه نگاه دارد. به خدا سوگند من نمی بینم – وقتی شخصی مانند امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند من نمی بینم یعنی در جهان هستی چنین چیزی وجود ندارد، چرا که باز از شخص ایشان نقل است که فرمود اگر تمام پرده های عالم کنار رود چیزی بر یقین من افزوده نمی شود- بنابراین چنین شخصیتی می فرماید «من نمی بینم بنده ای دارای تقوایی باشد که وی را نجات دهد مگر زبانش را حفظ کند».
رواج دروغ، سلب اعتماد عمومی را بدنبال دارد
در همین رابطه از رسول خدا حضرت محمد مصطفی صل الله علیه وآله روایت شده است که فرمودند انسان به ایمان نمی رسد تا قلبش سالم و کامل شود و قلب به سلامت نمی رسد مگر زبان سالم و درست باشد. بنابراین راه رسیدن به درجات بالای کمال، نگهداری زبان هم در روابط فردی و هم در روابط اجتماعی است چرا که عدم صدق گفتار در روابط اجتماعی امنیت جامعه را به خطر می افکند.
اگر دروغ در جامعه و در میان افراد رایج شود، انسانها نمی توانند به گفتار یکدیگر اعتماد کنند و هموراه دچار تشویش و اضطراب خواهد بود که آیا فلان فرد که قولی را بمن داد به خود عمل می کند؟ یا فلان شخص که مسئولیتی را برعهده گرفت آیا برای انجام مسئولیت خود تلاش می کند؟ بنابراین رواج و شیوع این رذیله اخلاقی، علاوه بر پیامدهای ناشایست فراوان، عدم اعتماد عمومی را به همراه دارد.
صدق گفتار از مولفه های اصلی در سبک زندگی اسلامی
یکی از مهمترین عوامل تحقق سبک زندگی اسلامی در جامعه را راستگویی است. موضوع راستگویی یکی از مهمترین عوامل تحقق سبک زندگی اسلامی در جامعه است. در روایات ما نقل شده که شخصی نزد پیامبر اسلام آمده و عرض کرد من می خواهم در مسیر الهی گام بردارم مرا راهنمایی کنید حضرت در پاسخ او فرمود: زبانت را نگاه دارد. به عبارت دیگر تحقق سبک زندگی اسلامی و نجات از همه شرور و بدی های فردی و اجتماعی بر اساس آموزه های روایی و حدیثی در صدق گفتار و راستگویی نهفته است همچنانکه همه هلاکت ها در کذب نهفته اند.
برنامه ریزان و سیاستگذاران فرهنگی کشور برای تحقق سبک زندگی اسلامی در کلیه ابعاد آن، که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است، می بایست بر روی موضوع صدق سرمایه گذاری کرده و راهبردها و سیاست های خاصی در این زمینه طراحی کنند. اگر می خواهیم افراد جامعه چه بصورت فردی و چه در سطح اجتماع و ملی به سمت کمال حرکت کرده و مراتب عالی انسانی اخلاقی را بپیمایند، می بایست از این راهبرد بهره گرفت.
نگاه استراتژیک و راهبردهای نظری و اجرایی داشته باشیم
برای محقق شدن سبک زندگی اسلامی در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و حتی امنیتی در جامعه، می بایست با یک نگاه استراتژیک به این موضوع نگریسته و راهبردهای نظری و اجرایی ویژه آن را طراحی کرد. افراد اگر در حوزه زندگی شخصی و خانوادگی، همین الگوی راستگویی و راست کرداری را پیاده کنند به یقین موفق خواهند بود.
این مسئله یک وظیفه همگانی است که هم قانونگذاران و هم مجریان قانون و هم آحاد مردم چه در زندگی فردی و چه در اجتماع می بایست آن را جدی گرفته و رعایت کنند. چرا که به هر میزان که در این مسیر موفق باشیم، قطعا در تحقق سبک زندگی اسلامی نیز موفق خواهیم بود.