خرچنگها در چین الهامبخش ساخت یک تلسکوپ پیشرفته شدهاند که میتواند به ما کمک کند تا به اعماق کیهان دقیقتر نگاه کنیم.
دانشمندان رصدخانه ملی نجوم آکادمی علوم چین (NAOC) ابزاری موسوم به تصویرگر چشم خرچنگ برای نجوم (LEIA) را عرضه کردند تا بر روی تلسکوپ WXT نصب شود.
بر اساس تصاویر منتشر شده در ماه آگوست، خاص ترین ویژگی LEIA عینک خرچنگی ۳۶ میکرو منفذی و چهار حسگر CMOS با آرایههای بزرگ است.
این ابزار از لوله های مربع مانند کوچک و متعددی ساخته شده که ساختاری مشابه با چشمان خرچنگ ها دارند. این ساختار به خرچنگ میدان دید وسیعی می دهد.
البته تقلید از چشم خرچنگ در دنیای علم سابقه طولانی دارد. در سال ۱۹۷۹، یک دانشمند آمریکایی پیشنهاد کرد چشم خرچنگ شبیه سازی شود تا تلسکوپی برای تشخیص اشعه ایکس در فضا ساخته شود. اما این ایده برای مدت طولانی محقق نشد تا اینکه فناوری ریزپردازش به اندازه کافی بهبود یافت. سپس دانشمندان عینک های خرچنگی را ساختند که با سوراخ های مربعی کوچکی به ضخامت یک مو پوشیده شده است.
آزمایشگاه تصویربرداری اشعه ایکس NAOC کار تحقیق و توسعه بر روی فناوری تصویربرداری اشعه ایکس بر مبنای چشم خرچنگ را در سال ۲۰۱۰ آغاز کرد و در نهایت به پیشرفت زیادی دست یافت.
ابزار تصویرگر جدید مجهز به حسگرهای CMOS قدرتمندی است که میتوانند با وضوحهای طیفی بالا تصاویر را پردازش کنند.
LEIA که در اواخر ژوئیه با یک فضاپیمای مجهز به موشک سوخت جامد به فضا پرتاب شد، یکی از ۱۲ ماژول آزمایشی ماهواره کاوشگر انیشتین است. انتظار میرود این ماهواره در پایان سال ۲۰۲۳ به فضا پرتاب شود. بررسی سیاهچاله ها و نقشه توزیع سیاهچاله ها در کیهان هدف اصلی از ساخت LEIA است.