نقش قم در پیروزی انقلاب اسلامی و نهضت امام خمینی

نهضتی که در سال ۴۱ به رهبری امام خمینی (رحمت الله علیه)از درون حوزه علمیه قم آغاز شد.

#پیروزی#انقلاب#اسلامی#قم#قیام

قم و پیروزی انقلاب اسلامی

قم که همواره قیام را با خود به همراه دارد اسم با مسمایی برای این شهر است که بنا به نقلی پیامبر خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ بر آن نهاده است. تاریخ این دیار یادآور مجاهدت‎ها و استقامت‎های علمای بزرگی در طول قرن‎ها می‎باشد. هر چند این سرزمین همواره جوشش‎گاه مبارزه و قیام علیه ستمگران بوده است، ولی نهضت اسلامی که از سال‎های ۱۳۴۱ آغاز و در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ به ثمر رسید، تنها نهضت تاریخ تمدن بشری است که مانند نوری تمام دنیا را روشن ساخت و به نتیجه رسید.

موقعیت قم در تاریخ انقلاب اسلامی برکسی پوشیده نیست و کم‎تر انسانی در دنیاست که از انقلاب اسلامی ایران اطلاع داشته و از نقش قم در این انقلاب بی‎اطلاع باشد. چه در طول نهضت انقلاب اسلامی و چه پس از پیروزی آن، قم زادگاه حوادث مهم تاریخی بوده است. لیکن دو حادثه بسیار مهم آن از ویژگی خاصی برخوردار است؛ یکی جرقه انقلاب (قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲) و دیگری آتش انقلاب (قیام ۱۹ دی ۱۳۵۶) که هر دو در بستر تاریخ این شهر زاده و رشد یافت.

با نگاهی به گذشته و اوضاع و احوال ایران در آن زمان به خوبی در خواهیم یافت که چگونه حکام و پادشاهان بر مردم این کشور حکمرانی نموده و از دسترنج این ملت برای خود سفره‎های رنگین گسترده و ثروت این ملت را بر باد می‎دادند. امّا از میان حکام خودسر، خاندان پهلوی از همه بدتر جلوه کرده و تا بدانجا بی‎شرمی را پیش برده که چادر و حجاب را از سر زنان این سرزمین کشیده وجسارت و جرأت را تا تصویب لوایحی برای محو اسلام و قوانین آن رساندند که از سال ۱۳۴۰ مقدمات طرح اسلام زدایی با حذف «سوگند خوردن به قرآن» برای نمایندگان به مرحله اجرا در آمد.

در این میان که خفقان و ظلم همه جای ایران را فراگرفته و سرها در گریبان فرو رفته و طاغوت زمان بی‎باکانه با دستورهای اسلام در افتاده بود. تنها قم و علمای آن به میدان آمده و روحانیون آگاه فریاد مظلومیت اسلام را سردادند که در پیشاپیش این قیام مرد تاریخ‎ساز عصر حضرت امام خمینی (ره) با فریاد وا اسلاما به روحانیون و مردم شریف قم روشنی می‎بخشید.

در سال ۱۳۴۱ که شاه ایران با سفر به آمریکا دستورهای لازم را برای اجرای انقلاب سفید خویش، گرفت در ۱۹ دی از مردم خواست تا در انتخابات نمایشی شرکت کرده و برای اجرای اهداف آمریکایی شاه به لوایح پیشنهادی رأی بدهند. که در اینجا نیز شهر مقدس قم با هدایت و رهبری امام خمینی (ره) این رأی گیری را تحریم و به مخالفت با آن پرداخت.

تاریخ، روحیه حماسی و انقلابی مردم این سرزمین را روزی به ثبت رسانید که محمد رضا شاه پهلوی در سال ۱۳۴۱ به منظور جلب اعتماد علماء حوزه و فریب مردم به این شهر سفر کرد و پس از آن که در ۴ بهمن سال ۴۱ در میدان آستانه از اتومبیل خود پیاده شد تمامی آرزوهایش را بر باد رفته دید؛ زیرا صحنه‎ای را به نظاره نشست که انتظارش را نداشت. نه تنها از مردم استقبال کننده، کسی را ندید بلکه کارمندان اداری و دولتی و روحانیون نیز به چشم نمی‎خوردند و سکوتی شگفت بر شهر حکمفرما شده بود.

گویا شاه به شهری پر از دشمن قدم نهاده است. از شدت خشم و اضطراب از رفتن به حرم منصرف گشته و از همانجا بازگشت.

در دوّم فروردین سال ۱۳۴۲ که مصادف با سالگرد شهادت امام جعفر صادق ـ علیه السّلام ـ بود حادثه‎ای دیگر در تاریخ انقلاب شهر قم ورق خورد، مردم و روحانیان عاشق و دلباخته حرم اهل بیت ـ علیهم السّلام ـ در مدرسه فیضیه مشغول عزاداری بودند که با حادثه‎ای غمبار روبرو شدند. عمال دژخیمان با هجومی وحشیانه و کشتاری بی‎رحمانه علما و فضلا را به خاک و خون کشیدند که این جریان باعث خشم ملت بر علیه شاه و حکومت مستبد او شد. و با این کار سنگری دیگر از سنگرهای رژیم توسط مردم و علمای قم فتح گردید.

قیام ۱۵ خرداد

در حالی که بیش از دو روز از عاشورای سال ۱۳۴۲ نگذشته بود که در ۱۵ خرداد همین سال رژیم، امام خمینی را شبانه دستگیر می‎کند. مردم قم همین که از موضوع اطلاع پیدا کردند با قلب‎های آکنده از غم و اندوه به اطراف منزل امام هجوم آوردند و با سردادن شعار «یا مرگ یا خمینی» خشم و نفرت خود را بر علیه رژیم ابراز کردند که به راهپیمایی عمومی مبدل شده و مردم در حرم حضرت معصومه ـ سلام الله علیها ـ تجمع می‎کنند و خواستار آزادی امام می‎شوند که ناگهان صدای گلوله‎های نظامیان و رگبار مسلسل آنان موج جمعیت را می‎شکند ومردان و زنان بی‎شماری را در خون خود می‎غلتاند. که امام با اعلام عزای عمومی،‌نقطه آغاز و بذر آبیاری شده انقلاب شکوهمند اسلامی را با خون‎های برزمین ریخته ۱۵ خرداد اعلام می‎دارد که سال‎ها بعد به ثمر نشست.

قیام ۱۹ دی قم (سال ۱۳۵۶)

پس از شهادت فرزند برومند امام خمینی حاج آقا مصطفی، در سال ۱۳۵۶، خشم ملت از رژیم ستم‎شاهی افزون گردید و حکومت در تاریخ ۷/۱۰/۱۳۵۶ اقدام به پخش مقاله‎ای توهین آمیز علیه امام در روزنامه اطلاعات نمود که در پی این عمل مردم و طلاب قم خشمگین شده و در ۱۹ دی تظاهرات شدیدی را بر ضد رژیم پهلوی به راه می‎اندازند. که با اقدام مسلحانه رژیم برخورد کرده و تعدادی از مردم به شهادت می‎رسند. امّا با این قیام مردم قم آتش انقلاب اسلامی برافروخته گشت و برق آسا به دیگر شهرها سرایت نمود و سرانجام منجر به شکست ظالمان و طاغوتیان و پیروزی مظلومان و مسلمانان گردید.

پس از پیروزی انقلاب نیز مردم قم همواره در بستر حوادث مهم تاریخی قرار گرفتند و پیشاپیش مسایل و حوادث و امتحان‎های بزرگ انقلاب مانند همیشه با سربلندی مسیر انقلاب را طی کردند. تا این که طی جنگ تحمیلی این ایثار را به اوج خود رساندند و هم اکنون نیز چون گذشته در کنار کلیه حوادث مذهبی و سیاسی حضور داشته و همواره رهنمون دیگر شهرها و کشورهای آزاده جهان بوده و هستند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.