چگونه رزق و روزی با برکت و زیاد داشته باشیم؟
خداوند متعال در بخشی از آیه ۳۲ سوره نور فرموده اند: “إِن یَکونوا فُقَراءَ یُغنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضلِهِ”. “اگر فقیر و تنگدست باشند، خداوند از فضل خود آنان را بینیاز میسازد”.
از ناملایمات زندگی آدمی، پدیده فقر و نیاز مالی است که روح بشر را آزار میدهد و گاه به خاطر عدم مهارت انسانها در مقابله با این پدیده، فقر آنها را از مسیر فطریشان که رسیدن به سعادت و رستگاری است باز میدارد و به سوی خطرات مهلکی سوق میدهد.
در روایات به این مهم اشاره شده است:
قال الصادق (علیه السلام): «إِنَّ السَّرَفَ یُورِثُ الْفَقْرَ و إِنَّ الْقَصْدَ یُورِثُ الغِنی».
«به درستی که اسراف و زیاده روی موجب تنگدستی و اقتصاد و میانه روی باعث ثروت و بی نیازی است.»
و در جایی دیگر فرمودند: «إِنَّ مع الاسراف قِلَّهُ الْبَرَکه». «همانا بی برکتی همراه زیاده روی است.»
با اهل خانه همدل باشیم
امام صادق علیه السلام در این زمینه فرمودهاند: «به هر خانوادهای که سهم آنان از رفق و همدلی هدیه شده باشد و با یکدیگر با مدارا و ملایمت رفتار کنند، خداوند حتماً رزق آنان را افزایش خواهد داد. در تقدیر معیشت همدلی و مدارا بهتر از ثروت زیاد است. با رفق در زندگی هیچ کمبودی وجود ندارد و با ولخرجی، هیچ چیزی باقی نمیماند. خداوند عزیز و با جلال اهل رفق و مدارا است و رفق را دوست دارد.»
صله رحم را دست کم نگیریم
ارتباط با بستگان و مشارکت در غم و شادی آنان و مطّلع شدن از احوال و روزگارشان، ثمرات و برکات مادّی و معنوی فراوانی در پی دارد که از جمله برکات مادّی آن، افزایش رزق و روزی است. امام صادق علیه السلام میفرمایند: «ارتباط با خویشاوندان باعث نیکی اخلاق، مبارک شدن دست، پاکیزگی روح، افزایش رزق و تأخیر در مرگ آدمی میشود.»
امام باقر علیه السلام نیز برکات ارتباط با خویشان و بستگان را پاکیزه شدن اعمال، دفع بلا، ازدیاد ثروت، طول عمر، وسعت رزق و محبوبیت در بین خانواده معرفی کردند. ایشان میفرمایند: «صله رحم اعمال را پاکیزه میگرداند، بلا را دفع میکند، اموال را افزایش میدهد، عمر انسان را طولانی میکند، رزق او را توسعه میبخشد، و [او را]در خانوادهاش محبوب میگرداند؛ پس انسان باید تقوای الهی پیشه کرده و صلح رحم کند.»
خوش رفتاری و مدارا با مردم، روزی آور است
امام على علیه السلام: حُسنُ الخلاقِ یُدِّرُ الرزاقَ وَیونِسَ الرِّفاقَ؛ «خوش اخلاقى روزىها را زیاد مى کند و میان دوستان انس و الفت پدید مى آورد.» (نهج الفصاحه، ح ۷۸۱)
امام کاظم علیه السلام در نصیحتی به هشام بن حکم در مورد اثرات مادّی رفق و نیکی و خوش اخلاقی فرمودند: «عَلَیْکَ بِالرِّفْقِ فَاِنَّ الرِّفْقَ یُمْنٌ وَالْخُرْقَ شُوْمٌ اِنَّ الرِّفْقَ وَالْبِرَّ وَحُسْنَ الْخُلْقِ یَعْمُرُ الدِّیارَ وَیَزِیدُ فِی الرِّزْقِ؛ بر تو باد که با دیگران با رفق و ملایمت رفتار کنی؛ چرا که رفق مبارک و با برکت و تندخویی شوم و ناپسند است. رفق، نیکی و خوش اخلاقی با دیگران، شهرها را آباد و رزقها را افزون میکند.»