انتشار اطلس آسیب های اجتماعی توسط سازمان امور اجتماعی کشور
رئیس سازمان امور اجتماعی کشور، گفت: مرجع اعلام کننده آمارهای اجتماعی در کشور سازمان امور اجتماعی است و انتشار اطلس آسیب های اجتماعی در رسانه ها نیز در دستور کار است.
به گزارش افسران، محمد عباسی در نشست خبری گردهمایی شورای ملی استقرار نظام جامع رصد اجتماعی کشور افزود: در در نظام مداخله حکمرانی سیاسی و عمومی داشتن اطلاعات جامع و به روز از اهمیت خاصی برخوردار است تا بتوان به آن استناد کرد و نظام تصمیم ساز کشور با اطلاع از رویدادها از نظر کمیتی و کیفیتی و با داشتن دادههای روشن می تواند برنامهریزی داشته باشد.
وی ادامه داد:صاحبنظران در موضوعات اجتماعی نیازمند منابع متقن هستند و زمانی میتوان مطمئن بود که بدانیم در جامعه چه میگذرد.
عباسی با بیان اینکه برخی از اطلاعات دارای جنبههای حاکمیتی است و عمومی نیستند، گفت :مثل اینکه برخی از اخبار مانند اخبار جرائم را نمیشود پخش کرد چرا که عادیسازی میشود و موجب نگرانی خانوادهها میشود این نوع آمارها حاکمیتی هستند اما مسئولان باید آنها را بدانند تا جامعه را رصد کنند.
وی با اشاره به تاکیدات رهبر معظم انقلاب بر رصد اجتماعی جامعه، گفت: این امر به عنوان یک تکلیف مهم بر عهده سازمان امور اجتماعی کشور است که خودش را آماده یک خیزش جامع اجتماعی میکند.
عباسی با بیان اینکه در جلسه شورای اجتماعی که با حضور رئیس جمهور برگزار شد بر نگرانیهایی تاکید شد که برخی از مسئولان از یک برش خبری اطلاع میدهند که در حد دامنه اطلاعات خوشان است.
وی تاکید کرد: اما مطرح شدن شورای ملی استقرار نظام جامع رصد اجتماعی کشور، رصد مسائل اجتماعی متمرکز می شود و مرجع اعلام کننده آمار اجتماعی در کشور سازمان امور اجتماعی کشور است که این موضوع یک تصمیم بسیار خوبی است.
عباسی با اشاره به برگزاری گردهمایی شورای ملی استقرار نظام جامع رصد اجتماعی کشور، گفت: این گردهمایی با مشارکت دستگاههای ذیربط در حوزه اجتماعی برگزار میشود. بی تردید در نظام مداخله مسائل اجتماعی به ویژه در بخش حکمرانی سیاسی یکی از موارد مورد نیاز داشتن اطلاعات جامع و به روز است تا بتوانیم نظام تصمیم ساز کشور را نسبت به رویدادها و وقایع و همچنین کیفیت و کمیت آنها به صورت مشخص و دقیق مطلع کنیم.
وی ادامه داد: شکل گیری نظام رصد جامع که مورد تاکید مقام معظم رهبری است به عنوان تکلیفی مهم و از وظایف سازمان اجتماعی است که مرکز رصد اجتماعی کشور با تدبیر قویتری نسبت به گذشته این کار را دنبال خواهد کرد. هنگامی که مسئولین در دامنه اطلاعات و دانش خود موضوعی را به صورت ناقص ارائه میکنند میتواند جنبههای منفی داشته باشد. لذا بر اساس مصوبه شورای اجتماعی کشور سازمان اجتماعی به عنوان تنها منبع اعلام آمار در این حوزه مشخص شده تا مرجعیت اطلاعات در سازمان اجتماعی شکل بگیرد.
نیازمند مشارکت دستگاههای ذیربط هستیم تا دادههای مطمئنتر به صورت متمرکز باشد
وی تاکید کرد: البته تحقق این مهم نیازمند مشارکت دستگاههای ذیربط است تا دادههای مطمئنتری به صورت متمرکز داشته باشیم. در همین راستا تفاهمنامهای میان همه مجموعهها با مرکز رصد و سازمان اجتماعی به امضاء رسیده تا دستگاهها دادههای خود را استانداردسازی کنند و به صورت متمرکز در مرکز رصد جمعآوری شود. این سامانه داشبورد مدیریتی دارد که همه مدیران دستگاهها به اطلاعات و آمارها دسترسی دارند و میتوانند از آنها استفاده کنند.
رئیس سازمان اجتماعی کشوردرمورد این تفاهمنامه و تدوین وظایف دستگاهها، افزود: مقرر شد جلسهای تحت عنوان گردهمایی استقرار نظام جامع رصد اجتماعی کشور برگزار شود. این جلسه در روز چهارشنبه در محل وزارت کشور برگزار خواهد شد و همه دستگاهها اعم از قوه مجریه، قضائیه، عامه مردم و همه ذینفعان در حوزه جمعآوری دادهها، در حوزه آسیبهای اجتماعی میتوانند از این دادهها استفاده کنند.
وی ادامه داد:گاهی موضوعاتی با تمرکز آمار میتواند از ابعاد علمی و پژوهشی مورد بحث و بررسی قرار گیرد که انتشار اطلاعات آنها به صورت عمومی موجب فضاسازیهای مختلفی میشود. رسانهها همچون ما تعهد دارند نسبت به فرهنگسازی و انتشار دادههایی که بروز تشویش اذهان عمومی را به همراه ندارد، اقدام کنند.
۳۵ دستگاه تحت عنوان ایجاد یک ائتلاف بین دستگاهی کنار یکدیگر گردهم میآیند
عباسی تصریح کرد: ۳۵ دستگاه تحت عنوان ایجاد یک ائتلاف بین دستگاهی کنار یکدیگر گردهم میآیند و طبق مصوبه شورای عالی اجتماعی کشور نیز مرجع اعلام اطلاعات اجتماعی، سازمان اجتماعی است که حق انتشار این اطلاعات را دارد اما در برگزاری این گردهمایی نگاه داوطلبانهای میان دستگاهها شکل گرفته است.
**آمارهای جمعیتی موضوعی است که میتوان برای عموم مردم آنها را منتشر کرد
وی افزود: بی تردید آمارها انواع متعددی دارد و تا کنون در دنیا نتوانستهاند چارچوب دقیق و جامعی برای آمارها تعیین کنند ولی به صورت کلی بخشی از آمارها که توسط دستگاهها منتشر میشود همانند آمارهای جمعیتی موضوعی است که میتوان برای عموم مردم آنها را منتشر کرد اما آمار آسیبهای اجتماعی با توجه به اینکه ایجاد تشویش میکند به عنوان آمارهای حاکمیتی محسوب میشود. بخشی از آمارها نیز توسط برخی دستگاهها منتشر میشود که کامل و دقیق نیستند و جامعیت ندارند.
رییس سازمان امور اجتماعی کشور : لزومی ندارد که با انتشار این آمار موجب ایجاد نگرانی در جامعه شویم ولی از سوی دیگر باید مسئولین ذیربط این آمارها را مورد توجه قرار دهند تا برنامه ریزی دقیقی برای این موضوعات انجام شود. برخی مسائل نیز منتج به آمارهای سازمانی دستگاهها میشود که میتواند توسط خود دستگاهها منتشر شود که البته نشان دهنده حجم خدمات ارائه شده در کشور است.
انتشار اطلس آسیبهای اجتماعی و الزام دستگاهها به استانداردسازی داده ها
وی ادامه داد: یکی از وظایف مرکز رصد، انتشار اطلس آسیبهای اجتماعی است که توسط رسانهها منتشر میشود. در این تفاهمنامه تعهدات متقابلی وجود دارد به شکلی که دستگاهها فقط دادهها را ارائه نمی کنند؛ بلکه از دادهها و اطلاعات سایر دستگاهها استفاده میکنند و به این ترتیب به نفع دستگاه خودشان نیز خواهد بود. از سوی دیگر سازمان اجتماعی کشور نسبت به دریافت اطلاعات دادهها پیگیری موثری خواهد داشت که شاید برخی از دستگاهها نتوانند اطلاعات و دادههای مد نظر خود را از دستگاه مرتبط دریافت کنند.
وی در خصوص ایجاد اطمینان درباره اطلاعات و دادههای تجمیع شده نیز گفت: در این راستا ما دستگاهها را ملزم کردهایم دادههای خود را استاندارد سازی کنند. در همین راستا در سال گذشته به برخی دستگاهها به دلیل نیازی که به دادههای آنها داشتیم در راستای استاندارد سازی کمک مالی کردیم. از سوی دیگر ما دادهها را به لحاظ علمی اعتبارسنجی میکنیم. برخی آمارها در هیچ کجا ثبت نمیشود همانند آمارهای مرتبط با موضوع اعتیاد که بعضا حتی افراد اعتیاد خود را اعلام نمیکنند؛ لذا بر اساس محاسبات علمی به صورت نسبی آماری در این حوزه به دست میآید.
تشکل ها و داده ها
وی افزود: اساسا وقتی آمار میگیریم دادهها توسط دستگاههای مختلف تولید میشود؛ لذا ساده سازی با بهره گیری از نمودارها و ابزارهای آماری انجام میشود و تحلیلگرانی نیز بکار گرفته میشوند تا تحلیل علمی دادههایی که متمرکز شده، انجام شود. در این مسیر تشکلها نیز همانند سایر مردم مد نظر قرار میگیرند و در مداخله برای کاهش و کنترل آسیبهای اجتماعی همانطور که تا کنون از ظرفیت تشکلها استفاده شده بر اساس این اطلاعات بهره بیشتر و بهتری از آنها گرفته میشود.
رییس سازمان امور اجتماعی گفت : یکی از مواردی که در تحلیلها به ما کمک میکند قطعا مراکز افکارسنجی هستند که باز هم از ظرفیت آنها استفاده خواهیم کرد. گردهمایی استقرار نظام جامع رصد اجتماعی پس از جلسات متعدد میان دستگاهی شکل گرفته و برای اولین بار به صورت جمعی انجام میشود. در این جلسه روند آینده تمرکز اطلاعات و دادهها و شیوه بهره گیری از آنها مورد بحث و بررسی قرار میگیرد و گزارشی از فرآیند استانداردسازی دادهها ارائه میشود.
گردهمایی شورای ملی استقرار نظام جامع رصد اجتماعی کشورچهارشنبه ۲۲شهریور ماه در وزارت کشور برگزار خواهد شد.