دلایل تولد حضرت مهدى (عج) قبل از شهادت امام حسن عسگری
پاسخ: عقیده به مهدویت و منجى جهانى در اسلام امرى مسلم است و در دیگر ادیان هم وجود دارد. اما به چه دلیل حضرت مهدى (ع) متولد شده اند و تولد آن حضرت تا زمان نزدیک به ظهور تأخیر نیفتاد؟دلیل عقلى و نقلى قطعى داریم بر این که حضرت مهدى (ع) قبل از شهادت پدر بزرگوارشان امام حسن عسگرى (ع) متولد شده اند:
چرا تولد حضرت مهدى(عجل الله تعالی فرجه الشریف)تا زمان نزدیک به ظهور تاخیر نیفتاد؟
پاسخ: عقیده به مهدویت و منجى جهانى در اسلام امرى مسلم است و در دیگر ادیان هم وجود دارد. اما به چه دلیل حضرت مهدى (ع) متولد شده اند و تولد آن حضرت تا زمان نزدیک به ظهور تأخیر نیفتاد؟
دلیل عقلى و نقلى قطعى داریم بر این که حضرت مهدى (ع) قبل از شهادت پدر بزرگوارشان امام حسن عسگرى (ع) متولد شده اند:
۱- دلیل عقلى:
با توجه به سه مطلب ذیل عقل هر انسان منصفى حکم مى کند به این که امام زمان(ع) متولد شده و هم اکنون زنده هستند:
الف) در علم کلام به اثبات رسیده که «هیچ گاه زمین نمى تواند از حجت الهى، خالى باشد». در روایات هم به این مطلب تصریح شده است، در روایت است اگر زمین بدون امام باشد، فرو مى ریزد و نابود مى شود. (اصول کافى، ج ۱)
ب) در علم کلام ثابت شده است «که امامان معصوم بعد از پیامبر(ص) دوازده نفر بیشتر نیستند و همگى از خاندان پیامبر (ص) مى باشند.» روایات هم در این مورد فراوان است.
ج) یازدهمین امام معصوم حضرت امام حسن عسگرى (ع) در سال ۲۶۰ هجرى قمرى در شهر سامرا به شهادت رسیدند. این از مسلمات تاریخ است.نتیجه این سه مقدمه این است که حضرت مهدى (ع) قبل از شهادت امام حسن عسگرى (ع) تولد یافته و به مقام رفیع امامت رسیده اند، وگرنه زمین از حجت و امام خالى مى ماند.
۲- دلیل نقلى:
الف) روایات: در روایات آمده است که حضرت مهدى (ع)، نهمین فرزند امام حسین (ع) است. ششمین فرزند امام جعفر صادق (ع) است، پنجمین فرزندام موسى بن جعفر (ع) است، چهارمین فرزند امام رضا (ع) است، سومین فرزند امام محمد تقى (ع) است و فرزند امام حسن عسکرى (ع) است، مجموع این روایات بیش از ۷۸۰ مورد است.از مجموع این روایات استفاده مى شود که حضرت مهدى (ع) متولد شده اند، زیرا حضرت امام حسن عسکرى(ع) در سال ۲۶۰ هجرى قمرى به شهادت رسیدند.
ب) نقل تاریخى: مورخان شیعه و سنى جریان تولد حضرت مهدى (ع) و زمان و مکان آن را ضبط کرده اند. مروج الذهب، (ج ،۴ ص ،۱۹۹ ینابیع الموده، ج ،۳ ص ۱۱۴).
ج) ملاقات حضرت: از زمان تولد حضرت مهدى (ع) تا این زمان، افراد زیادى حضرت را ملاقات کرده اند. حکیمه خاتون- عمه امام حسن عسکرى (ع)- که شب تولد حضرت در خانه امام حسن عسکرى(ع) بودند و جریان تولد را شاهد بودند. (ینابیع الموده، ج ،۳ ص ،۱۱۴ غیبت شیخ طوسى، ص ۱۴۱).
جمعى براى زیارت امام حسن عسکرى(ع) به سامرا رفتند، در طرف راست امام کودکى را مشاهده نمودند که مانند ماه درخشان بود. پرسیدند: این کیست؟ فرمود: «مهدى قائم آل محمد(ص) است». (الرام الناصب، ج ،۱ ص ۳۴۲).
در زمان غیبت هم افراد زیادى حضرت را ملاقات کرده اند، که در خصوص ملاقات با حضرت کتاب هایى نوشته شده است، بنابراین حضرت متولد شده اند وگرنه ملاقات با ایشان معنا نخواهد داشت.
علم امام زمان (ع) به زمان ظهورشان
۱ـ آیا اکنون حضرت مهدى (ع) به زمان ظهورشان علم دارند؟ یعنى آیا از آغاز غیبت، حضرت مى دانستند چه زمانى ظهور خواهند فرمود؟
این موضوع بین دانشمندان اسلامى مورد اختلاف است. برخى مى گویند حضرت به زمان ظهورشان علم ندارد و به نظر برخى دیگر با توجه به این که امام زمان (ع) داراى علم غیبى هستند و از آن چه واقع شده و مى شود و خواهد شد خبر دارند، پس مى توان گفت که هم اکنون بلکه از آغاز غیبت، حضرت زمان ظهورشان را مى دانند.
۲ـ چگونه امام زمان (ع) از زمان ظهورشان مطلع مى شوند؟
بنابرآن چه در روایات آمده است، مى توان گفت: حضرت از سه راه به زمان ظهورشان علم پیدا مى کنند:
الف) از طریق الهام: از براهین و روایاتى که در ابواب امامت وارد شده است، استفاده مى شود که امامان معصوم (ع) با عالم غیب ارتباط دارند و هنگام ضرورت، حقایقى را دریافت مى کنند. در روایات آمده است: «امامان معصوم (ع) صداى فرشته را مى شنوند، اما خودش را مشاهده نمى کنند.» (اثبات الهداه، ج ،۶ ص ۴۳۷). بنابراین ممکن است خداوند متعال زمان ظهور را از طریق الهام به امام زمان (ع) بفهماند. از امام صادق (ع) نقل شده است که مى فرمایند: «امامى از ما غایب مى شود، پس چون خداوند اراده کند که او را آشکار و ظاهر گرداند اثرى در دل وى پدید مى آید، سپس به این گونه به امر پروردگار ظاهر مى گردد.» (اثبات الهداه، ج ،۶ ص ۳۶۴. مهدى موعود، ترجمه و نگارش على دوانى، ص ۲۶۲).
ب) از راه علایم و قرائن: ممکن است گفته شود: پیغمبر اکرم (ص) زمان ظهور را توسط ائمه اطهار (ع) به حضرت مهدى (ع) خبر داده است و این از راه علایم و قراینى است که پیغمبر (ص) فرمودند: «وقتى زمان ظهور مهدى فرا رسید خداوند شمشیر و پرچم آن جناب را به صدا درمى آورد، مى گویند: «اى دوست خدا به پا خیز و دشمنان خدا را به قتل رسان» (بحارالانوار، ج ،۵۲ ص ۳۱۱).
ج) از راه دستورالعمل معین شده براى امامان، در روایت آمده برنامه و دستورالعمل تمام امامان به صورت مهر شده از جانب خداوند بر پیغمبر نازل شد و پیامبر آن را به حضرت امیرالمؤمنین (ع) تحویل داد، حضرت على (ع) در موقع خلافت صحیفه خویش را گشود و بر طبق آن عمل نمود و بعداً آن را به امام حسن (ع) تحویل داد و به همین کیفیت، نوبت هر امامى که مى رسید، مهرنامه خویش را مى گشود و بر طبق آن عمل مى نمود، اکنون هم دستورالعمل امام زمان (ع) در دستش موجود است. (اصول کافى، ج ،۱ ص ۲۷۹).